„Je l’ to Velja Nevolja izašao iz zatvora“: Sudska straža gura advokate kao huligane (VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tokom današnjeg protesta advokata, koji traže promenu novog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita, došlo je do koškanja između okupljenih i sudske straže, prenosi direktno.rs

Do naguravanja je došlo prilikom ulaska advokata u zgradu VKS, koji su tom sudu predali zahteve u kojima traže povlačenje spornog stava o obradi troškova kredita. Dat im je rok od 24 sata da promene odluku ili će se suočiti sa protestima pravnika, a verovatno i građana. 

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se kako sudska straža gura advokate, koji pokušavaju da uđu u hodnik. 

– Je l’ to Velja Nevolja pušten iz pritvora da održava red? – čuo se advokat Miroslav Živković, koji je na samom početku protesta održao govor, aludirajući na guranje od strane sudske straže.

Na kraju, delegati su pušteni da predaju zahtev VKS, u kojem je postavljen ultimatum, a ako do promene ne dođe, najavljeni su protesti, sa kolegama iz cele Srbije.

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja u petak je obavestio javnost da je doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.

Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana.

Danas su se oglasile i banke, Udruženje banaka Srbije danas je objavilo da od stava Vrhovnog kasacionog suda, povodom opravdanosti naplate bankarskih naknada i osiguranja stambenih kredita, očekuje da stavi tačku na jedan period koji je, kako je ocenjeno, bio iscrpljujući i za banke, i za klijente. 

Ako dobiju sudski spor, koji je sada u toku, banke neće tražiti od korisnika da plate njene troškove. Sporovi koje su dužnici već dobili protiv banaka i kojima je novac već isplaćen, takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata (tužilaca). Banke su za ovo, prema saopštenju Udruženja banaka Srbije „iskazale načelnu spremnost“.
ucentar.rs/direktno.rs

 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar