Oca dvoje dece VODOVOD u Kragujevcu ostavio bez posla i to- falsifikatom!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrhovni kasacioni sud poništio je presude Apelacionog i Osnovnog suda u Kragujevcu i to – na osnovu falsifikata, koji je JKP Vodovod i kanalizacija priložio u postupku revizije radnog spora.

Miloš Zarić, tridesettrogodišnji otac dvoje dece iz Knića, radio je u Vodovodu od 2014. godine na određeno vreme. Aneksima ugovora o radu produžavan je njegov radni status u firmi, da bi trećeg februara 2016. godine dobio otkaz jer mu je, navodno, istekao aneks ugovora,
-Angažovao sam advokata Milića Milića iz Kragujevca i pokrenuo radni spor. Posle dve godine suđenja, Osnovni sud u Kragujevcu je presudio da je otkaz nezakonit, zato što sam radeći mesec dana posle isteka aneksa ugovora, na osnovu važećeg Zakona o radu, stekao status zaposlenog na neodređeno vreme – kaže za Ucentar Miloš Zarić pokazujući dokumentaciju o sporu sa firmom u kojoj je radio do nedavno.
Vodovod se žalio na presudu Osnovnog suda, ali Apelacioni sud u Kragujevcu, presudom Gž1. 1411/19 od 19. juna 2019. potvrđuje prvostepenu presudu, tako da se Miloš Zarić vraća na posao, kao stalno zaposleni, a Vodovod mu uz troškove postupka od 231.000 dinara isplaćuje i oko deset hiljada evra na ime izgubljene zarade zbog nezakonitog otkaza.
Vodovod, međutim, podnosi predlog Vrhovnom kasacionom sudu za reviziju postupka, koji krajem prošle godine donosi presudu Rev2. 3859/2019 kojom preinačuje presude Osnovnog i Apelcionog suda i ukida odluku o poništavanju otkaza.
-Prvi otkaz sam dobio posle rođenja ćerke, a najnoviji sam dobio posle rođenja sina. Bio sam na bolovanju kada mi je 18. avgusta ove godione dat otkaz. Pitao sam generalnog direktora Vodovoda, Nebojšu Jakovljevića, zašto mi daje otkaz, i da li zna da sam otac dva mala deteta, a oni mi kaže: „Briga me za tvoju decu, ne interesuje me tvoje jednomesečnio dete, moraš da znaš da sam ja vrlo moćan i da sam te pobedio u ovom sporu, meni niko ne može ništa“ – priča Zarić.
Pravi šok je usledio kada su Zarić i njegov punomoćnik utvrdili da je presuda Vrhovnog kasacionog suda doneta na osnovu falsifikovanog Aneksa ugovora o radu. Naime, u origninalnom aneksu, čiji je primerak sačuvao Zarić, je stajalo da rad prestaje 3. januara 2016. godine, a u falsifikovanom aneksu, neko u Vodovodu je prepravio datum na taj način što je preko jedinice rukom ispisao dvojku, kao da aneks navodno važi do 3. februara 2016. godine. Vrhovni kasaconi sud je uzimajući falsifikat kao validan dokaz, zaključio da Zarić nije radio mesec dana po isteku aneksa koji je regulisao rad na određeno vreme, i da je otkaz dobio u propisanom roku, te nije ni mogao da stekne status zaposlenog na neodređeno vreme.
-Neshvatljivo mi je kako je neko smeo da napravi falsifikat i obmane Vrhovni kasacioni sud. Podneo sam ustavnu žalbu Ustavnom sudu, koji će, nadam se, što skorije, utvrditi ovu tešku povredu prava na pravično suđenje, ukinuti presudu i naložiti da Vrhovni kasacioni sud ponovo odluči o reviziji, ali bez falsifikovanog dokumeta iz Vodovoda – kaže Miloš Zarić.
U Vodovodu ne brinu što će posle nekoliko godina sudovanja biti obavezni da vrate Zarića na posao i da mu isplate novih nekoliko desetina hiljada evra na ime izgubljene zarade. Jer, ako nema para od sve teže naplate vode, tu je osnivač, Grad Kragujevac, koji će iz budžeta namiriti poslovne „poduhvate“ rukovodstva koje je na to mesto došlo isključivo po partijskom ključu i koalicionoj deobi plena.
Takođe, bio bi presedan da neko iz tužilaštva pogleda falsifikat na osnovu kojeg je obmanut Vrhovni kasacioni sud, Ako građani mogu da budu svakodnevnio varani, zašto ne bi bila prevarena i najviša sudska instanca u Srbiji, koja se deklarativno zalaže da iskoreni korupciju i omogući vladavinu prava. Ima li u toj „vladavini prava“ i pravde za Miloša Zarića i njegovo dvoje dece?

 ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar