oni su pravi VITEZOVI sporta i životni borci (VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U kragujevačkom hotelu Šumarice u subotu je odigrana utakmica košarkaških klubova u kolicima, niškog „Nais-a“  i beogradskih Despota. Prijateljska utakmica zakazana je u okviru priprema Nišlija za nastavak takmičenja u regionalnoj ligi ovog inkluzivnog sporta, a njen tok i dinamika dostizali su gotovo epski karakter. Borbenost i snaga ovih momaka svakako inspirišu, a njihova motivisanost poziva celokupno društvo da ovu brojnu zajednicu pomeri sa vlastite margine. 
„Košarka u kolicima je inkluzivni sport što znači da ne moraju nužno svi igrači na parketu da budu lica sa invaliditetom. Dozvoljeno je da dva igrača budu, da tako kažem, sasvim zdrave osobe. U tome je negde i čar ovog sporta. Povezujemo se i stvaramo prijateljstva bez obzira na telesne razlike i te naše veze su neverovatno jake. Suština je da se određeni urođeni ili stečeni nedostaci kroz sport praktično anuliraju. Ko nije video naše pripreme za nastupajuću ligu ne može ni da zamisli sa koliko sportskog žara i beskrajnog entuzijazma ovi momci ulaze u sve to“, kaže Miljan Hadžović trener Košarkaškog kluba u kolicima „Nais“ iz Niša. On dodaje da je ovaj sport kod nas još uvek u povoju, ali da ima naznaka da će se nešto uskoro pomeriti na bolje. Posebno ističe ulogu profesora Marka Aleksandrovića koji je košarku u kolicima i doneo u Srbiji. 
„Trenutno radim kao istraživač saradnik na Fakultetu za sport u Nišu. Ovaj angažman mi pomaže da se usavršim u oblasti na kojoj želim da doktoriram ali sam u međuvremenu postao i aktivan trener i igrač košarke u kolicima. Ovi momci su nepresušni izvor inspiracije, motivišu i daju neverovatan podstrek“, kaže Hadžović i najavljuje borbu „Naisa“ u domaćoj i regionalnoj ligi u kojoj su zastupljeni klubovi iz cele bivše Jugoslavije. 
Poseban doprinos uspešnim pripremama Nišlija u Kragujevcu dao je mladi košarkaški trener Vojislav Ćirović koji trenutno vodi mlađe selekcije KK „Foka“. Ćirović je i student druge godine Doktorskih akademskih studija i pored toga što je savezni košarkaški trener ima i ogromno iskustvo upravo u radu sa osobama sa invaliditetom. 
„Izuzetna mi je čast što učestvujem u organizaciji sporta osoba sa invaliditetom. S obzirom da sam autor dva naučna rada iz ove oblasti rado sam se odazvao pozivu profesora Aleksandrovića i učinio sve da se logistički i infrastrukturno pomogne sport OSI. Moram da kažem i da sam izuzetno ponosan na momke iz generacije 2008. koje treniram u „Fokama“. Oni su došli da podrže kolege u kolicima i upoznaju jednu sasvim novu medalju košarke“, kaže ovaj doktorand sportskih nauka koji je već ostvario visoke rezultate u radu sa osobama sa invaliditetom u Plivačkom akademskom klubu „Delfin“ iz Niša, Asocijaciji adaptivnog plivanja Srbije, Sportskom savezu OSI Šumadije… 
Sportskoj javnosti OSI Ćirović je poznat i kao jedan od organizatora Prvog međunarodnog turnira u sedećoj odbojci koji je odigran u Kragujevcu 2015.godine. Sudeći po interesovanju za inkluzivni sport koje su pokazale trinaestogodišnje „Foke“ na čelu sa trenerom Ćirovićem, položen je veliki i važan ispit – ispit humanosti. 
 
VIDEO sa utakmice u Kragujevcu… 

ucentar.rs

foto:ucentar/prinskrin/KSS


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar