Kragujevčani osvojili 19 medalja u Beogradu- u klubu očajni na Skupštinu grada!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tekvondo je sport gde su Srbi na krovu sveta. Potvrda su zlato na Olimpijskim igrama u Londonu i zlato i bronza u Tokiju. Isto je i u Evropi i regionu gde Kragujevčani dominiraju. Šest zlatnih, pet srebrnih i osam bronzanih medalja došlo je u Kragujevac sa međunarodnog kupa „Herkules games“ održanog u Beogradu. Tu su i tri ekipna pehara. Sve ovo za naš grad doneli su tekvondo takmičari kluba „Broj jedan“, Radomira Berbatovića.
„Nisam se nadao, verovao sam – znam kako radimo. Složen trenanžni proces, apsolutno zalaganje i potpuna posvećenost. To je recept za uspeh i rezultate. Ne postoji drugi način. Sami smo, nemamo potrebnu podršku. Ipak, ovo je borilački sport, borimo se dovoljno dobro da možemo da pobeđujemo i bez podrške Grada“, kaže Berbatović za UCENTAR –  ponosni trener tekvondo kluba „Broj jedan“, inače vicešampion sveta u karateu. 
„Borilačke veštine podrazumevaju da takmičar poseduje čast, čistotu u borbi i viteštvo. Borimo se i snalazimo sami, kako znamo i umemo. Pomoć grada je simbolična, daleko od dovoljnog. Sav novac za takmičenje gde smo ostvarili dominaciju, morali smo da prikupimo sami. Grad je dao, u okviru svojih programa 100 000 dinara, manje od hiljadu evra za celu godinu, navodi dvostruki šampion Evrope u karateu.
Dodaje da u sportu ne sme da bude mesta ličnim animozitetima ali i da borilački sportovi, čak i da ti animoziteti postoje, ne smeju da budu predmet volje pojedinca. 
„Borba nije samo borba. To je filozofija. Kolega Stevović, koji vedri i oblači kragujevačkim sportom kao „karatista“ bi to trebalo da zna. Rezultati nisu važni, samo tal, „burazerska varijnta“, kumovi… Samo ko je dobar sa njim, može da obezbedi sredstva“, tvrdi Berbatović. 
U klubu su očajni na Predraga Stevovića..

„Od 24 takmičara iz našeg kluba, 19 je osvojilo medalje. Tu decu ne interesuje politika u sportu već isključivo rezultati. Tako i treba da bude. S druge strane što pre neko prepozna da su oni budućnost ovog sporta to će ta budućnost postati bliža. Kada neko u konkurenciji iz cele bivše Jugoslavije, iz zemalja tradicionalno razvijenih borilačkih sportova i Kipra i Austrije donese ovakav rezultat, onda je jasno da se radi o vanserijskim talentima koji zaslužuju pažnju i ulaganje. 

Nama se međutim dešava da nam skraćuju termine u salama za vežbanje, oduzimaju unepred dogovoreno vreme. Sve se to dešava pod pritiskom Sportskog saveza grada i čoveka koji bi kao gradski većnik trebalo da radi sve suprotno od onoga što radi“ zaključuje Radomir Berbatović, trener tekvondo kluba „Broj jedan“.
Na međunarodnom turniru „Herkules games“ prva mesta osvojili su
Đurđa Vidaković, Filip Vasić , Iva Petrović, Iva Stepanović i Milan Ilić. Srebrom su se okitili Anastasija Vladimirović, Kristina Zlatanović, Viktor Zlatanović, Dimitrije Mihajlović i Andreja Ilić. Treće pozicije osvojili su  Petar Kostić, Luka Ilić, Nemanja Milošević, Lazar Gajić, Vukašin Kostić, Aleksa Ilić, Pavle Nešović i Marija Gajić. 
„Ova deca neće biti pozvana na prijem u Skupštinu grada. Isto je bilo i u maju kada smo u konkurenciji sedamdesetak klubova iz cele Evrope osvojili ekipno drugo mesto. Čovek koji bi trebalo da vrednuje ove rezultate verovatno misli da je tekvondo igra na dva golića“, sarkastičan je Berbatović. 


 
Iva nabolja
Tekvondo nada Iva Petrović ponela je titulu najbolje pionirke turnira u B klasi uzrasta 10 do 11 godina. Iva je predstavnik kluba „Broj jedan“ koji je i najuspešniji klub u Kragujevcu i Šumadiji. 
Na „Herkules games“ tekvondo turniru učestvovalo je 535 takmičara, 58 klubova iz deset zemalja.
 


ucentar.rs 

foto: privatna arhiva
 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar