Ko bi drugi? Piroćanci reformom RGZ uštedeli 117 miliona dinara i 120 hiljada sati čekanja!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

O tome koliko je značajna digitalizacija i reforma katastra ilustruje podatak da su samo u Pirotu građani uštedeli oko 117 miliona dinara jer nisu morali da plate taksu. Pored toga građani nisu čekali u redu  preko 120 hiljada sati u odnosu na stari sistem kada su lično pribavljali dokumenta…

Posle Čačka i Sombora direktor Republičkog geodetskog zavoda mr Borko Drašković  posetio je juče Pirotski okrug. U gradskoj upravi u Pirotu održao je sastanak sa načelnicom Pirotskog upravnog okruga, gradonačelnikom Pirota i predsednicima opština Babušnica, Dimitrivgrad i Beka Palanka. U okviru obilaska Srbije predviđena je i poseta Kragujevcu.

-Kroz reformu katastra, odnosno zemljišne administracije u Srbiji, očekuje se realizacija nekoliko bitnih ciljeva kao što su transparentnost, pouzdanost i efikasnost. Reforma je u trećoj, završnoj, fazi i počela je u Beogradu, a kasnije će se primenjivati u celoj Srbiji. Pirot je napravio značajne korake i na ovom polju- izjavio je Drašković i kao jedan od važnih podataka istakao je „da je zahvaljujući lokalnoj samoupravi Pirota i Katastra ostvarena ušteda građanima od oko 117 miliona dinara jer nisu morali da plate taksu, kao ranije, a sa druge strane ušteđeno je i značajno vreme od preko 120 hiljada sati u odnosu na stari sistem kada su lično pribavljali dokumenta“. 

 

U nedavnoj poseti Somboru u Zapadnobačkom okrugu Drašković je rekao da je značajan napredak ostvari  Sombor i ceo Zapadnobački okrug.

-Zahvaljujući saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom, kao i zajednički rad na projektu „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ bili su povod za posetu mr Borka Draškovića, direktora Zavoda, tom gradu-kaže Drašković.
Prema podacima RGZ-a, Sombor je jedan od najaktivnijih gradova i opština pri korišćenju elektronskih usluga Katastra, gde se posebno ističu usluge eKatastar i eZUP. Od 2018. godine do danas Zapadnobački okrug izvršio je 355.990 elektronskih preuzimanja podataka, čime je ušteđeno više od 700.000 sati čekanja u redovima građana i oko 42 miliona dinara.

„Danas smo mogli da vidimo da je Sombor jedan vrlo moderan grad, sa rukovodstvom koje digitalno razmišlja, ima odličnu digitalnu komunikaciju sa Republičkim geodetskim zavodom i predstavlja one gradove u kojima radimo sve naše digitalne projekte, između ostalog i projekat investicionih lokacija u Srbiji“, rekao je direktor RGZ-a.

Drašković je najavio novi projekat masovne procene vrednosti nepokretnosti koji će biti implementiran u Somboru, jer je, kako je istakao, jedini grad koji je uspeo da iskoristi podatke RGZ-a za pravednije oporezivanje svojih sugrađana.
„Prijatno smo iznenađeni informacijama, koje smo dobili od direktora, da Sombor i ceo okrug idu u jako dobrom pravcu kada je u pitanju proces digitalizacije zemljišne administracije. Svakako da nastavljamo da radimo na tom polju“, istakao je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Na sastanku je bilo reči i o projektu „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ u koji se Sombor uključio pre dve godine. Ratković je ocenio da je izrada Nacionalnog registra inesticionih mapa od velikog značaja za buduće investitore.

Osim sa gradonačelnikom Sombora, direktor RGZ-a mr Borko Drašković u zgradi Županije razgovarao je i sa načelnikom Zapadnobačkog upravnog okruga Goranom Nonkovićem, predsednikom opštine Kula Damjanom Miljanićem, načelnikom Opštinske uprave Apatin Manetom Škorićem i direktorkom Službe za katastar nepokretnosti Sombor Jelenom Delić.

Poseta direktora RGZ Kragujevcu i Šumadijskom okrugu očekuje se u novembru mesecu.ucentar.rs/mediji foto: prinskrin/jutjub/RGZ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar