Dani šumadijske rakije u Kragujevcu počinju sutra- završavaju se u petak!
Ove godine će, po drugi put biti obeležen kraj kampanje pečenja rakije u Šumadiji, u organizaciji Vinsko-rakijskog haba, Regionalne agencije za razvoj Šumadije i Pomoravlja i Regionalne asocijacije proizvođača rakije “Šumadijska rakija”. Sada, kako kažu, preostaje samo degustacija i ona će se tradicionalno održavati svakog 30. septembra u organizaciji Haba.
Dvodnevni program počinje u četvrtak, 30. septembra u 19.30, u Vinsko-rakijskom habu (Kuća Đure Jakšića u Karađorđevoj ulici). Biće organizovan umetnički program uz degustaciju pet vrsta šumadijskih (isključivo) rakija. Na „repertoaru” večeri su: „Dostojna” (od kajsije), „Dunja” (ime samo kazuje), „Viljamovka” („Zavetova”), „Zlatna nit” (prepečenica) i „Dar visova” (šljiva stara 15 godina).
Sutradan, u petak od 17 sati biće organizovano ritualno pečenje i degustacija u Pešačkoj zoni. Poseban događaj u sred grada – druženje uz vatru kraj kazana uz pesmu i smeh koji ga prate. A, za pesmu i smeh i umetnički ugođaj biće zaduženi i članovi CZNTK „Abrašević” koji svojim učešćem daju pun doprinos ovom spektaklu.
Dobrodošli u Šumadijsku zonu i dobro nam i u veselju došli, pozivaju organizatori iz Vinsko-rakijskog haba Kragujevac.
Pripremila: Emina Dramlić, GTO
ucentar.rs