Napomena: SAMO ZA GURMANE: Kako se prave Čarolije iz Srema- kobasica, slanina i kulen!
-Naša porodica pravi domaće suvomesnate proizvode već generacijama unazad za svoje potrebe. Imamo farmu svinja, koje prodajemo klanicama, a pored toga se bavimo i ratarstvom. Nikada nismo razmišljali o nama kao proizvođačima suvomesnatih čarolija- kaže Srđan Erak iz sremskog sela Kuzmin, koji porodično proizvodi sremski kulen, specijalni kulen u kati, suvu sremsku kobasicu i suvu slaninu.
– Sremski kulen je jedna od najvećih kulinarskih čarolija Srema. Od drugih vrsta kulena, sremski kulen se razlikuje po tome što se u njegovom pravljenju koriste najkvalitetniji delovi svinjskog mesa. Ti delovi mesa su but, krmenadla i plećka. Sremski kulen se puni u prirodna svinjska slepa creva (tzv. “Kate”). Na preseku kulena ne sme da bude šupljina ili pukotina ili tamnihh prstenova na periferiji. Treba da bude pikantno ljut, ne previše slan. Od začina se koristi so i mlevena ljuta paprika- priča nam Srđan.
On kaže da U Vojvodini postoji nekoliko vrsta kulena. Uglavnom se dele prema regionu. Najpoznatiji su sremski, bački i petrovački (slovački) kulen. Ali nekako često se provlači neka vrsta takmičenja među njima. Jedno od najčešćih pitanja (u vezi kulena) koja ljudi postavljaju je i to koja je razlika između sremskog i slovačkog kulena.
Čarobne sremske kobasice su, kao i što sam naziv kaže, jedna od kulinarskih magija Srema.
Nema porodice u Sremu koja ne pravi sremske kobasice sama za svoje potrebe, ili ima nekog od rodbine da ih pravi.
-Ono po čemu je posebna sremska kobasica jeste njen miris, ali i čaroban ukus. Miris je takav da vas mami da ih jedete i onako u komadu, grickajući ih. Ukus je nešto o čemu mogu da se pišu najukusnije pesme. One bi trebalo da budu pikantne, ali ne mnogo ljute. Ako su jako ljute, onda ne možete lepo da osetite njihov ukus- kaže naš sagovornik.
On ističe da Sremska kobasica je specijalitet koji nije jednostavno napraviti. Počinje se od odabira kvalitetnih komada svinjskog mesa, koje ne treba da bude ni mnogo krto, ni mnogo masno. Zatim, veoma važna stavka u pravljenju su kvalitetni začini, ali i odabir pravog odnosa i količine začina koje stavljate u kobasice. I poslednja, i najvažnija stvar je proces dimljenja i proces sušenja sremskih kobasica. Ukoliko se bilo kojoj od ovih stavki ne posvetite punu pažnju, konačan rezultat, a to je kvalitetna suva sremska kobasica, će pretrpeti ozbiljne posledice. Dakle, pažljivo i s velikom ljubavlju treba da pristupite pravljenju sremskih kobasica.