Dragan Bjelogrlić danas napunio 58 godina- od Bobe Popadića do producenta TOME!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dragan Bjelogrlić Bjela je srpski glumac, producent, scenarista i reditelj. Mnogi ga smatraju „srpskim Robertom Redfordom“ i važi za jednog od deset najmoćnijih ljudi srpske kulture.

Prvu ulogu dobio je 1978. godine, u filmu Boško Buha, da bi osamdesetih započeo njegov konstantni uspon u jugoslovenskoj kinematografiji, prvenstveno zahvaljujući TV seriji Bolji život, gde je igrao buntovnog Slobodana Bobu Popadića. Tokom devedesetih ostvario je veliki uspeh glumeći uglavnom u filmovima ratne tematike, kao što su Crni bombarder, Lepa sela lepo gore, Rane i Nebeska udica, ali i zahvaljujući mjuziklu Hajde da se volimo 3. I u novom milenijumu stvara upečatljive uloge u filmovima Sivi kamion crvene boje i Ivkova slava, kao i u TV seriji Vratiće se rode. Posle 2010. njegovo stvaralaštvo doživljava svojevrsnu renesansu, u kojoj se Bjelogrlić ostvaruje i kao scenarista i reditelj. Najpoznatiji projekti koje je režirao su sportske istorijske drame Montevideo, Bog te video i Montevideo, vidimo se, a najviše od svih njegova TV misterija Senke nad Balkanom, najbolje ocenjena srpska serija na sajtu IMDb, koju Dragan potpisuje kao reditelj, scenarista i glumac.

Reditelj je filma „Toma“  posvećen legendi srpske muzike Tomi Zdravkoviću i koji puni srpske bioskope preteći da sruši sve rekorde.

Rođen je 10. oktobra 1963. godine u Opovu.

Privatni život

Dragan je sa majkom Nadom, ocem Tomislavom i bratom blizancem Goranom živeo u Barandi do svoje druge godine. Nakon toga su se preselili u Beograd gde je završio osnovnu i srednju školu.

1984. godine je iz drugog puta upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.  Bio je u klasi profesora Vladimira Jevtovića i studirao je sa: Vesnom Trivalić, Mirjanom Joković, Vesnom Stanojević, Tatjanom Venčelovski, Dušankom Dudom Stanojević, Brankom Pujić, Srđanom Žikom Todorovićem, Darkom Tomovićem, Miloradom Mandićem – Mandom, Draganom Petrovićem – Peletom i Bodom Ninkovićem. Pošto su svi ostvarili vrhunske karijere, važe za jednu od najuspešnijih klasa u istoriji ovog fakulteta koja je danas poznata pod nazivom „12 veličanstvenih“ i „turbo klasa FDU“.

Porodica

Početkom devedesetih godina je upoznao studentkinju engleskog jezika i književnosti Maju sa kojom je snimio reklamu za kuhinjski nameštaj. Ubrzo su počeli da se zabavljaju, a 14. februara 1996. godine su se venčali. 19. jula 1996. godine su dobili ćerku Miu, a 30. aprila 2000. godine su postali roditelji dečaka koga su nazvali Aleksej. Glumac ne voli da meša privatni i profesionalni život pa svoj brak i porodicu čuva od očiju javnosti. 

Osobine i uverenja

Za sebe kaže da je tvrdoglav i da voli da bude glavni u svemu. Važi za osobu koja nema dlake na jeziku i otvoreno priča o politici i drugim društvenim temama. Ponosan je na uspeh koji je postigao uprkos tome što nikada nije imao stalno zaposlenje, niti je bio član političke stranke. 

Prijateljstva 

Jedan od najboljih Bjelinih prijatelja je bio pokojni glumac Milorad Mandić – Manda koji je krstio njegovu decu. Nakon kumovljeve smrti, okupio je donatore i pomogao je njegovoj porodici da isplati kredit za stan koji je iznosio 86.000 evra. Dragana Nikolića je smatrao jednim od poslednjih romantičnih heroja i teško mu je pala njegova smrt.

U korektnim je odnosima sa većinom svojih kolega koji rado glume u njegovim filmovima. Devedesetih godina je počeo da se druži sa Nikolom Kojom, a to prijateljstvo i dan danas traje. 

Pozorište

Bjelogrlić je uglavnom poznat kao televizijski glumac, a igrao je u predstavama: „Bluz za mesiju“, „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Ratna kuhinja“, itd.

Režija

Dragan je režirao filmove: „Montevideo, Bog te video!“ i „Montevideo, vidimo se!“, kao i serije „Montevideo, Bog te video!“ i „Senke nad Balkanom“.

Njegov rediteljski prvenac je „Montevideo, Bog te video!“ koji važi za jedan od najuspešnijih srpskih filmova. Odgledalo ga je više od pola miliona ljudi, a pohvalio ga je i čuveni ruski reditelj Nikita Mihalkov.

Scenario

Napisao je scenario za serije: „Vratiće se rode“, „Montevideo, Bog te video!“ i „Senke nad Balkanom“ i filmove: „Rat uživo“ i „Montevideo, vidimo se!“

Produkcija

Bjelogrlić je potpisan kao producent serije „Vratiće se rode“ i filmova: „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Rat uživo“, „Mali svet“, „Ivkova slava“ i „Rode u magli“. Dragan je osvojio više od 15 glavnih nagrada za filmove na domaćim festivalima i preko 20 internacionalnih priznanja i gran prija. 

 

 

 

izvori: Ddl.rsucentar.rs foto: PRINSKRIN/TVITER

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar