Poludesmo skroz od korone… otvara se Postkovid savetovalište u Kragujevcu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Svaki drugi ili treći pacijent koji se javi kragujevačkom Savetovalištu za mentalno zdravlje je preležao kovid 19.

– Veći broj pacijenata zabeležen je naročito posle decembarsko-januarskog talasa koji je i doneo mnogo žrtava u Kragujevcu, a broj građana koji su se žalili na mentralne smetnje nakon preležanog kovida je „eksplodirao“ od marta, upozoravaju stručnjaci povodom 10. oktobra , Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji je posvećen uticaju pandemije na mentalno zdravlje.Zato će Kragujevac biti među prvim gradovima u Srbiji koji će otvoriti Postkovid savetovalište koje će sa pacijentima raditi dva puta mesečno kaže se u prilogu Nine Bajić, novinarke RTK .

Kovid 19 značajno je uticao na naše mentalno zdravlje i nije potrebna nikakva statistika, ni istraživanja da zaključimo da je ono mnogo lošije nego što je bilo u ranijem periodu.

To je tiha pandemija koja u stopu prati intenzvinu infektivnu pandemiju.

-Ove godine kada govorimo o mentalnom zdravlju senka Kovid – a 19 je itekako bacila tamne tonove na naše mentalno zdravlje, ne samo u Kragujevcu i Srbiji nego i šire, istakla je prof. dr Slavica Đukić – Dejanović savetnica predsednice Vlade Srbije.

Ona je istakla da je se posebno odnosi na tri kategorije – zdravstvene radnike koji su u svakodnevnom kontaktu sa ozbiljno obolelima, osobe koje saznaju da su inficirane i to je ogromna trauma, a treća grupa su oni koji su već bili bolesni odnosno izgubili najdraže zbog bolesti i za njih su potrebni posebni protokoli jačanja mentalnog zdravlja.

Najviše su ugroženi zdravstveni radnici koji su svakodnevno u kontaktu sa ozbiljno obolelima, zaraženi građani i oni koji su već bili bolesni, odnosno oni koji su izgubili najdraže zbog bolesti.

Posledice pandemije na mentalno zdravlje trpećemo i u decenijama koje tek dolaze, to pokazuje iskustvo svih velikih katastrofa koje su se događale.

Podaci pokazuju da je u Kragujevcu skoro 40 hiljada ljudi imalo koronu.

Ako je među njima samo pet procenata onih koji imaju mentalne smetnje onda je zaista reč o ozbiljnom broju.

Zato će u prostorijama Savetovališta za mentalno zdravlje biti otvoreno Postkovid savetovalište koje će sa pacijentima raditi svake prve i treće srede u mesecu, a po potrebi i češće.

-To smo targetirali kao veliki problem u prethodnih godinu dana, a naročio posle decembarsko januarskog talasa koji je odneo mnogo žrtava. Porast broja pacijenata koji su se žalili na mentalne smetnje je eksplodirao posle marta, istakla je psihijatar Suzana Perović predsednica Upravnog odbora Udruženja Luna koje učestvuje u projektu.

U lečenju postkovid pacijenata primenjivaće se protokoli Svetske zdravstvene organizacije.

Neki od građana koji su preležali koronu imaju mentalne probleme koji se ispoljavaju u vidu depresije, anksioznosti, nervoze, strahu od smrti, izražene su nesanice, dok za zloupotrebu suspstanci mora da se radi posebna edukacija jer smo skloni samoinicijativnom uzimanju lekova.

Lokalna samouprava će i u narednom periodu podržavati Savetovalište za mentalno zdravlje Doma zdravlja koje je jedno od prvih u Srbiji i koje sa prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom mentalnog zdravlja nije prestajalo ni tokom kovid pandemije

Kovid 19 je multisistemska bolest jer utiče i na psihičku stabilnost, osnovna emocije su strah i briga, a mnogi kao veliki problem ističu i otuđenost ljudi.

Svetska statistike kažu da svaki šesti stanovnik sveta makar jednom u životu ima mentalne probleme za koje mu je potrebna stručna pomoć.

Cilj obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja je podizanje svesti javnosti o značaju unapređenja mentalnog zdravlja i pravovremenom lečenju poremećaja.

Jedan od načina delovanja je kreiranje preventivnih programa kroz međusektorsku saradnju i uključivanje čitavog društva u ovaj proces.

Pogledajte prilog RTK i novinarke Nine Bajić.ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar