Iz trećeg ugla: Stanje na Severu Kosova: policija pucala i  otišla, medijska manipulacija se nastavlja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Piše: Ranko Milosavljević

Srpska lista, pod direktnom kontrolom SNS, u nedelju, uprkos današnjem upaduk osovske policije u Severnu Mitrovicu i Zvečan, učestvovaće na kosovskim izborima! Čak se ostaje pri planu da se stanovnici Kraljeva, Kragujevca, Smederteva, Niša, Beograda… koji imaju kosovska dokumenta, organizovano autobusima dovedu da glasaju na kosovska biračka mesta.

 Takođe, kadrovi ove stranke, koji su dobili mesta u kosovskoj skupštini i kosovskim ministarstvima, javnim ustanovama i preduzećima, neće se povući. U takozvanim bezbednosnim snagama Kosova, što je drugo ime za kosovsku vojsku, trenutno je 89 Srba, među kojima ima i onih sa oficirskim činovima. Ni jedan Srbin ne nagoveštava napuštanje te  „vojske“, kao što ni policajci koji su iz  po nalogu vlasti u Beogradu iz MUP Srbije prešli i kosovsku policiju  ostaju u toj policiji uprkos pucanju na Srbe i nedavnim višednevnim blokadama administrativnih prelaza Brnjak  i Jarinje.

Jutrošnji incident, prema izvorima Ucentar sa lica mesta, desio se kada je policija, zajedno sa carinskim službenicima, ušla u jednu apoteku u Severnoj Mitrovici,  čiji je vlasnik Srbin, tražeći dokaze o navodnom švercu lekova. U Zvečanu je došlo do sukoba u selu Žitkovac, gde se u krugu nekadašnje ciglane i bivše fabrike keramike “Mozaik”  nalaze magacini, među kojima i magacin veletrgovaca – braće Stevanović poznatijih kao „Babudovci“. Tu je došlo do okršaja, kojom prilikom su kosovski policajci pucali i ranili Srećka Sofronijevića iz Zvečana. Sofronijevića nije pogodio snajper, kako su javili neki mediji,  već zrno ispaljeno iz automatske puške. Srećko je u bolnici u Kosovskoj Mitrovici i u stabilnom je stanju.

Oko 16 sati u Sevrnoj Mitrovici i  Zvečanu nije bilo nijednog policajca, a Srbi se okupljaju na ulicama Zvečana i Mitrovice, suočeni sa realnošću koji im je doneo Briselski sporazum, kojim je nad celom teritorijom Kosova i Metohije kosovska policija dobila pravo da legitimiše, kontroliše i hapsi. Tim sporazumom su ukinuti i srpski sudovi i tužilaštva,  ispostave srpskog MUP koje su obavljale administrativne poslove oko registracija vozila i izdavanja pasoša i ličnih karata, kancelarije Poreske uprave i drugi  državni organi koji su pokazivali da Srbija, i u uslovima, okupacije Kosova i Metohije od srane  KFOR, ima makar elementarne  znake suverenosti nad delovima ove pokrajine, koja se, uz pomoć SAD, Velike Britanije  i većine zemalja Evropske unije,  samoproglasila za nezavisnu državu. Narod je ogorčen na kosovsku policiji, ali ništa manje i na  Ivicu Dačića, sadašnjeg predsednika Skupštine Srbije i Aleksandra Vučića, predsednika Republike, inače potpisnika Briselskog sporazuma, posle kojeg je čak i sa prostora severnog Kosova, inače naseljenog većinskim srpskim stanovništvom, nestala srpska država, a Srbi dovedeni pred surovu realnost: ili da odu, ili da uzmu kosovska lična dokumenta i integrišu se u kosovski sistem, na čijem čelu su mahom ratni zločinci, veterani takozvane  “OVK”,  kao što je do nedavno bio slučaj sa Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem, Kadri Veseljijem, Agimom Čekuom (bivši potpupukovnik JNA u Zadru, potom general hrvatske vojske, na kraju načelnik štaba tzv. “OVK”, inače oženjen Dragicom Ponoš iz okoline Knina) …

Današnje saopštenje o tome  da je navodno predsednik Aleksandar Vučić, otišao u Rašku, stavio vojsku i policiju na “viši nivo borbene gotovosti”, te dao  “rok od 24 sata KFOR-u da zaštiti Srbe”, služi za medijsku manipulaciju već sluđenog naroda u Srbiji, a ne da bi zaista bilo koga zaštitio na Kosovu i Metohiji. Srbima na Kosovu i Metohiji   može da pomogne  samo Bog, a Bog daje pregnuća samo onima koji ne pristaju na ropstvo i neslobodu.Ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar