MUČENIK: Kragujevčanin koji je uhapšen zbog filma TOMA pije lekove za smirenje!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
ilustracija hapšenje foto: MUP

-Nedavno uhapšeni Kragujevčanin zbog neovlašćenog deljenja linka fima TOMA pije lekove za smirenje, policija je prema njemu bila izuzetno grubam u 29. novembra. Dečko nikada mrava nije zgazio i nije iz tog sveta.  Niti je bio ni svestan da čini krivično delo- kaže za Ucentar izvor koji je blizak uhapšenom.  

On je uhapšen pošto su producenti filma podneli krivični prijavu protiv N.N. lica!

„Već u petak smo imali određene indicije u vezi sa identitetom jedne od osoba koja je širila link. On je u petak uhapšena i određeno joj je zadržavanje od 48 sati. Sada radimo na otkrivanju drugih iz lanca onih koji su širili link“- rekao je tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, a prenosi Nova.rs.

Kragujevčanin je uhapšen u svom stanu u Beogradu. Ne želi eksponiranje i kako nam kažu upućeni u slučaj  „samo čeka da prođe za njega prava noćna mora“.

-Uvek se kola slome na onome na kome ne treba. Država je povela rat protiv piraterije koja je u zemljama EU i SAD ozbiljno krivično delo. Ali baš na njemu nije trebalo- kaže naš sagovornik. 

„Ljudi ne znaju da je krivično delo i deljenje piratskih fajlova i svi oni koji su delili sporne linkove filma, dobiće krivične prijave. Nije sve što je na internetu besplatno. Nije nelegalno da preuzmete film i da ga pogledate, ali je krivično ako taj link prosledite dalje. I za to odgovara osoba koja šalje linkove“, rekao je juče u televizijskoj emisiji Vladimir Rajčič, direktor Antipiratske agencije Srbije, preneo je ranije Tanjug.

Izneo je da je link filma „Toma“ tokom proteklog vikenda samo na Fejsbuku imao 200.000 pregleda i podeljen više od 3.000 puta. Sa druge strane, advokat Nina Vuković je objasnila da su producenti filma „Toma“ nosioci autorskih prava.

„Samo uz pristanak autora se može delo koristiti. Nelegalno je prosleđivati linkove. Moramo podići svest građana da je ovo što se događalo prethodnih dana krivično delo koje se zakonski sankcioniše, rekla je na K1 Nina Vuković.

Međutim, sve ima i svoju drugu stranu. 

Ako je suditi prema komentarima na društvenim mrežama Kragujevčani su očajni na hapšenje sugrađanina. 

-Ne hapse kriminalce koje treba da hapse, a uhapsili su dečka kao da je narkodiler- jedan je od komentara. 

Sve u svemu, bilo bi zanimljivo pogledati i zvanične izveštaje o broju posetilaca u bioskopu u centralnom gradu posle hapšenja. Do samog hapšenja za svaku projekciju filma TOMA tražila se karta više. Posle vesti u medijima, kažu naši izvori, poseta je znatno pala. 

-Šumadija nepravdu ne prašta. A izgleda da su Kragujevčani ovo spektakulrano hapšenje upavo tako i – doživeli!- kažu sagovornici Ucentar.
ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar