Ovako je sve počelo: EKSKLUZIVNE fotografije sa KOSMETA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
ekskluzivan foto: autor Zoran Vlašković

Naš prijatelj novinar Zoran Vlašković zabeležio je trenutak kada su pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine u sredu ujutru su zatvorili više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima, kako bi, kako su saopštili, sprečili krijumčarenje robe.

Silom na Srbe- foto: Zoran Vlašković

To je izazvalo reakciju žitelja na severu Kosmeta, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice. Policija je okupljenje Srbe pokušala da rastera suzavcem i šok bombama, a oni su uzvratili kamenicama. Tada je došlo i do pucnjave.

Juče postavljene barikade u severnom delu Kosovske Mitrovice i u mestu Rudare su uklonjene, tako da je saobraćaj prohodan.

Policija je saopštila da je zbog sukoba uhapšeno osam osoba, a da su za desetak raspisane poternice. Među njima je i dvoje Srba.

Srećko Sofronijević, koji je tokom akcije kosovske policije u Zvečanu ranjen u leđa je na intenzivnoj nezi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. U stabilnom je stanju, ali van životne opasnosti.

U bolnici u Mitrovici je pregledano još nekoliko osoba koje su povređene tokom akcije policije, ali je većina njih zatražila da bude puštena kući.

Šiptari upotrebili suzavac, šok bombe i pucali na Srbe- ekskluzivan foto: Zoran Vlašković

Još ima tragova sukoba u Mitrovici i u Zvečanu, na ulicama su patrone od ispaljenih metaka i šok bombi. Ispaljeno je na stotine metaka, a kosovska policija tvrdi da su i demonstranti koristili vatreno oružje.

Kako javlja reporter N1, nakon jučerašnjih incidenata, u severnom delu Kosovske Mitrovice od jutros je mirno, a uklonjene su i barikade koje su bile postavljene na lokalnim putevima.

Prema njegovim rečima, građani su zabrinuti zbog budućih ulazaka snaga specijalne policije i svi strahuju od eskalacije nasilja.

Takođe, neki smaraju da je ovo vid predizborne kampanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da je želeo da biračima pošalje poruku da niko nije zaštićen, pa ni Srbi sa severa Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da je akcija nije bila usmerena protiv bilo koje nacionalnosti, već protiv kriminalaca koji su švercovali ilegalnu robu na teritoriji Kosova.

Jedva preživeo, ranjeni Srbin Srećko Sofronijević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Raški da će Beograd pokušati da sačuva mir, poručujući Srbima sa Kosova da zaštite svoj narod i da će biti uz njih ako krene nasilje.

Jedinice Vojske Srbije, locirane uz administrativnu liniju sa južnom srpskom pokrajinom KiM, stavljene su u stanje pripravnosti i uslove života u kasarni-kako bi u slučaju potrebe, brže mogli da reaguju, saznaje Ucentar. 
Uzbuna, kako je odomaćeni izraz u ovakvim situacijama podrazumeva hitno pozivanje svih pripadnika vojne jedinice i njihovo stavljanje u stanje pripravnosti za izvršenje nekog zadatka. Pošto su dobili signal za uzbunu, profesionalci su stavljeni u kasarnske uslove života i rada što podrazumeva da ne idu kući posle radnog vremena- već će stalno boraviti u kasarnama i biti pripravni za izvršenje zadataka. 
Pretpostavka je da ova odluka doneta posle najnovijih dešavanja na severu Kosmeta kada su kosovski policajci pucali na goloruke Srbe i ranili jednog, a povredili na desetine građana, ali i zbog činjenice da na Kosovu rastu tenzije uoči izbora koji se održavaju tokom predstojećeg vikenda.


ucentar.rs/RTS/N1 fotografije: Zoran Vlašković/FB/MO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar