Tošković ima veliko iskustvo na projektima revitalizacije starih industrijskih objekata, pa je jedna od tema ovog susreta bila projekat revitalizacije „Kneževog arsenala“. Razgovaralo se i o mogućnostima dovođenja finskih investicija u Kragujevac i primeni inovacija u funkcionisanju pametnog grada i rešavanju ekoloških problema, na osnovu finskih iskustava.

Tošković se u okviru posete Kragujevcu susreo sa predstavnicima Univerziteta, a obišao je i Majnd park.

Ovoj poseti, prethodila je poseta Borisa Kovačevića, pomoćnika gradonačelnika za međunarodnu saradnju Finskoj, odnosno gradovima Helsinki i Tampere koji mogu da posluže kao odličan primer za revitalizaciju „Kneževog arsenala“.

Tampere, treći grad po veličini u Finskoj i Kragujevac imaju dosta toga zajedničkog. Pored toga što je univerzitetski centar i broji oko 220.000 stanovnika, Tampere je poznat i kao mesto gde je stvarana industrija. Nakon što je vremenom prestala potreba za proizvodnjom tekstila, ceo industrijski kompleks je, zadržavajući isti stil i izgled spolja, dobio potpuno nove namene i sadržaje. Sada se u starim, ali revitalizovanim industrijskim objektima nalaze muzeji, pozorišta, kao i poslovni prostori, novinske agencije, restorani, galerije.

Pored Kovačevića, delegaciju Kragujevca u Finskoj činila je i prof. dr Jelena Atanasijević, kao predstavnik Univerziteta u Kragujevcu, koji takođe aktivno učestvuje u procesu obnove VTZ-a.

Podršku za ideju revitalizacije „Kneževog arsenala” dao je i ambasador Srbije u Finskoj Saša Obradović, koji je za delegaciju iz Kragujevca priredio svečanu večeru.

Inače, Ucentar je juče najavio da će Grad Kragujevac podneti krivične prijave protiv odgovornih iz Službe za razvoj grada i urbanizma zbog toga šro se sumnjiče za zloupotrebe prodaje 11 hektara građevinskog zemljišta. Upravo se radi o ovom projektu.. Opširnije na sledećem linku…

BUKAGIJE! Grad podnosi krivičnu prijavu protiv „PETOG SPRATA“, muvali sa 11 hektara zemljišta u centru grada!?


tekst i foto: IS SGK


ucentar.rs