Voćarstvo u ŠUMADIJI na korak do DNA. EVO šta sve MUČI VOĆARE IZ SRCA SRBIJE.

Šumadija se poslednjih godina može pohvaliti zasadima voća a neretko možemo čuti da je voćarska u odnosu na druge poljoprivredne grane doživela ekspanziju i donela znatno veće prihode.
Iako je došlo do drastičnog skoka cene goriva, sredstava za tretiranje voća i radne snage, na tržištu je ipak došlo do drastičnog pada cene voća.
Miloš Jevremovió smatra da bi država
morala da proizvodjča garantuje
cenu i otkup: „U suprotnom, nemamo
perspektivu“
Cena višnje je dugi niz godina veoma niska.
Bez obzira na značajan pad cene voća, pogotovo višnje čija je cena niža za 30-40%, potražnja ne beleži tendenciju rasta već je u stalnom padu.
Milan Jevremovic
Pored rasta cena svega pomenutog i cena transporta je skočila za gotovo 50% pa je opstanak za voćare gotovo nemoguć a kamoli zarada.
Ostaje nam da sačekamo završetak berbe najrasprosranjenije vrste šljive „stenlej“ali kako se po jutru dan poznaje situacija ni sa njom neće biti dobra.
Stenlej namenjen konzumaciji se plaća tek oko 35 dinara po kilogramu.
Ono čime se u ovoj oblasti možemo pohvaliti je prilično uređena mreža otkupljivača koji po kakvim takvim cenama voće ipak kupuju.
Takođe i agrarni budžet grada Kragujevca poljoprivrednike je u Kragujevačkoj opštini pomogao sa oko 50 miliona dinara od kojih je 17 miliona utrošeno na nabavku mehanizacije a subvencionisani iznos je od 50-100%.
Ipak bez obzira na ove dve svetle tačke vezane za otkupnu mrežu i ulaganja iz agrarnog budžeta situacija je krajnje teška i dramatična.
Voćarska proizvodnja koja se tokom godina proširila svodi se isključivo na proizvodnju sirovine umesto da se pažnja posveti razvoju proizvodnje gotovih proizvoda i poluproizvoda.
Neodrživa situacija u voćarstvu usled skoka cena repromaterijala i transporta a pada cena voća već duže vreme uznemirava proizvođače i pitanje je kako će se i kada ove tendencije okončati.
Uskoro opširnije o ovoj temi.