aktuelno
KREĆU POVIŠICE! U decembru PENZIJE veće za 3.000 dinara, 500.000 građana čekaju više PLATE, a od januara raste i MINIMALAC
Nakon niza najava sa državnog vrha, povišice koje sleduju penzionerima, zaposlenima u javnom sektoru i građanima koji primaju minimalac, stupaju na snagu sa isplatom novembarske penzije najstarijim građanima.
Tako će oni na primanjima u decembru osetiti prvo od dva povećanja, od 9 odsto, a sledeće ih sleduje u februaru kada će im biti isplaćena januarska penzija (za koju je najavljeno povećanje od oko 12 odsto).
Pored najstarijih sugrađana, od januara novčanici će biti deblji i zaposlenima u javnom sektoru kojima će u proseku primanja biti veća 12,5 odsto. Takođe na samom početku 2023. godine, sleduje i najveće procentualno povećanje minimalnih zarada u Srbiji do sada.
Penzije
Novembarske penzije koje će biti isplaćene u decembru, biće veće za 9 odsto, a naredno povećanje primanja najstarijih građana Srbije uslediće već od 1. januara 2023. godine i iznosiće 12,1 odsto.
Na taj način, prosečna penzija koja je prema podacima iz avgusta iznosila 30.965 dinara, od sutra biti veća za 2.786 dinara, i popeti se tako na 33.751 dinar, dok će od januara ona skočiti za dodatnih 4.000 dinara, tj. popeće se na tačno 37.834 dinara.
Rastu i plate u javnom sektoru
Od januara rastu i plate u javnom sektoru i to za 12,5 odsto u proseku za ukupno oko 500.000 ljudi koji zarade primaju iz budžeta. Za sada je poznato da će plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za 25 odsto.
Nije obelodanjeno i koliko povećanje treba da očekuju medicinari, prosvetari, sudstvo… Ono što je sigurno jeste da će svi koji zarađuju oko 80.000 dinara, moći da računaju na oko 7.000 do 8.000 dinara dinara više, pa bili oni prosvetari ili neki drugi radnici.
Minimalac veći za oko 50 evra
Minimalna zarada u Srbiji će od 1. januara iznositi 40.020 dinara. Praktično, kako je minimalac sada 35.000 dinara, najniža zagarantovana primanja biće veća skoro 50 evra, što je procentualno najveće povećanje do sada.
Pričajući na tu temu prethodnih meseci, ministar Mali je naveo da su poslodavci bili protiv povećanja minimalne zarade, jer bi im ona u uslovima krize izazvala ukupan trošak od 41 milijarde dinara, odnosno 350 miliona evra, pa je država preuzela celokupan teret.
– Ne želimo da dovedemo poslodavce u situaciju da zbog povećanja minimalca otpuštaju radnike. Zato je država celokupan teret povećanja minimalne zarade preuzela na sebe. Od 1. januara ćemo povećati neoporezivi deo zarada sa 19.300 na 21.712 dinara i umanjujemo za jedan procentni poen doprinose za PIO fond na teret poslodavca i tako u poptunosti preuzimamo teret na sebe, rekao je Mali.
Ne propustite:
aktuelno
BIĆE ŽUT KAO DUKAT! Dodajte jedan sastojak u kacu sa KISELIM KUPUSOM, a evo kada je najbolje vreme da ga spremite
Ukoliko želite da postignete lepu boju, zadržite prijatan miris i ukus kupusa, obratite pažnju na ove detalje prilikom pripreme.
Ukoliko planirate da i ove godine pripremate omiljenu srpsku zimnicu, kiseli kupus, dobro je da pored ukusa pogodite i pravu boju i teksturu.
Sigurno ste se nekada pitali kako su neke glavice izgledaju žuto, a neke ne. Evo odgovora kako da postignete savršenu boju glavica.
Tajna je u postupku kiseljenja kupusa.
Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i napunite solju šupljinu. Prvi red koji ide u posudu je narendani kupus.
Nakon što naslažete kupus u bure za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu.
Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.
Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.
Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.
Ne propustite:
aktuelno
Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti-ako danas zagrmi godina će biti rodna!
ucentar.rs
Ne propustite:
aktuelno
Danas je Mala Gospojina- dobar dan za svadbe i veridbe!
ucentar.rs
Ne propustite:
-
fokus4 седмице ago
ŠTA SE VIŠE ISPLATI – GOTOV AJVAR ILI PAPRIKA? Domaćice u dilemi, evo šta nam kažu prodavci
-
fokus4 седмице ago
Zastarelost komunalnih dugova: Kada se obustavlja prinudna naplata za struju i ostale usluge
-
fokus2 седмице ago
VLASNIK poznatog KRAGUJEVAČKOG lokala dobio PRETNJE SMRĆU. Razjareno lice mu polomilo INVENTAR u lokalu
-
Crna Hronika2 седмице ago
Uhapšen kragujevački biznismen G.V. zbog pretnji smrću
-
fokus2 седмице ago
DAŠIĆEVA METLA počela da ČISTI: Gradonačelnik započeo SMENU rukovodilaca čistkom u JKP Šumadija.
-
Društvo3 седмице ago
KO NE OTPLATI DUG BANCI DESIĆE MU SE OVO: Uvode se rigorozne mere za dužnike – spisak svih promena koje uskoro stupaju na snagu
-
Crna Hronika2 седмице ago
SKANDAL! BAHATI KONTROVERZNI BIZNISMEN PRETIO SMRĆU!
-
fokus2 седмице ago
MENJA SE VAŽNO PRAVILO U SRBIJI: Novčane pozajmice između fizičkih lica od 10.000 € sada će morati