Godina na izmaku bila je teška za poslovanje, ali Kragujevac je zaključuje velikim uspesima, ocenio je gradonačelnik Nikola Dašić na novogodišnjem prijemu koji je organizovan za predstavnike privrednog, društvenog, političkog i javnog života gradskih i republičkih institucija. Umesto jadikovanja nad teškim vremenima koja su usledila posle pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, u našem gradu mnogo je toga urađeno.

Ponosan sam na sve vas. Na privrednike, na građane, na sve ljude koji rade u javnom sektoru. Zahvaljujući ogromnoj podršci predsednika Republike i Vlade Srbije, Kragujevac danas ima Palatu pravde, tako da smo pored zdravstvenog centra kome gravitira dva miliona ljudi, postali i pravosudni centar, istakao je Dašić. Tu je i novi Državni data centar sa superkompjuterom, a takvih ima tek nekoliko u Evropi. Konačno smo stvorili uslove da nam mladi naučnici ne odlaze iz Kragujevca i Šumadije.

Uspeli smo zajedno sa državom da izgradimo gotovo hiljdu stanova za pripadnike službi bezbednosti, koji na povlašćen način mogu da reše svoje stambeno pitanje. Pored toga, skoro smo otvorili i novi Kazneno -popravni zavod urađen po svetskim standardima. U tim najtežim vremenima, mi smo uspeli da otvorimo i projekat Čista Srbija, koji podrazumeva izgradnju i rekonstrukciju 360 km kanalizacione infrastrukture.

Ono što je, takođe, jako važno jeste severna obilaznica. Očekujem da radovi počnu već na proleće. To nam je bitno jer ćemo iz centra grada izmestiti tranzitni saobraćaj, ali pre svega da bismo u prvoj deonici obilaznice mogli da otvorimo novu industirjsku zonu. Kragujevac je zadnjih godina postao veoma interesantan investitorima i mi moramo da širimo naše razvojne šanse, istakao je Dašić.

Ono što je meni posebno drago to je da se Kragujevac u ovoj grejnoj sezoni konačno oslobodio najvećeg zagađivača. U gradskoj toplani zamenili smo sve kotlove na ugalj namodernijim kotlovima na gas i smanjili aerozagađenje za 70 posto. Taj projekat nas, uz neke gradske odluke, među kojima je i odluka da nema više gradnje bez sadnje, stavlja na mesto najzelenijih gradova u Srbiji.

Inače, ovo je prvi novogodišnji prijem u mandatu gradonačelnika Nikole Dašića. Prethodni su izostali zbog poštovanja protivepidemijskih mera i zabarane okupljanja. Nadam se da nas sada čeka neko bolje vreme i neke mirne godine, da vidimo šta možemo da uradimo u normalnim okolnostima kad smo u ovakvim uslovima naučili da budemo uspešni, poručio je Dašić.