aktuelno
METEOROLOG OTKRIO KADA STIŽE PRAVA ZIMA: Posle prolećnih temperatura idemo u MINUS! Od ovog datuma se očekuje preokret
Meteorolog Marko Čubrilo objavio je novu vremensku prognozu i otkrio kakvo nas vreme očekuje do kraja ove i početkom naredne godine.
„Nema bitnih promena u sinoptičkim postavkama. Snažan uticaj Atlantika koji se nad zapadnom, severnom i delom središnje Evrope ogleda u relativno toplom, vetrovitom i kišovitom vremenu, a nad našim delom Evrope dominacijom anticiklona će se nastaviti barem u narednih 10 dana do dve nedelje.
Povremeno će do nas pristizati sasvim oslabljeni frontalni poremećaji koji će donositi prolazna naoblačenja sa kišom, dok se prolazan sneg očekuje samo na visokim planinama. Kako padavine neće biti obilne, a temperature svakako ostaju neobično visoke veima je izvesno da ni najviše planine regiona neće imati snega do kraja ove i početkom sledeće godine“, objavio je Čubrilo na Fejsbuku.
Kako je najavio, danas će biti toplo, dok već sutra stiže manje osveženje.
„U petak će biti neobično toplo, subota će doneti manje osveženje, dok će zatim u naredna dva dana vladati pravo decembarsko proleće uz maksimume koji bi u naredni ponedeljak ponegde mogli biti i oko +17 stepeni Celzijusa.
Malo izraženije osveženje se očekuje oko 27. decembra i posle tog datuma se osim manjeg zahlađenja očekuje i povratak slabih, jutarnjih, mrazeva“, najavio je Čubrilo.
Prava zima od 15. januara?
„Međutim sam kraj ove i početak narede nedelje će donati dominaciju anticiklona uz suvo, stabilno i relativno toplo vreme. Izuzetak će biti samo delovi regiona gde se magla i niski oblaci duže zadrže te će tamo zbog temperaturne inverzije biti tmurno i hladno.
Dugoročni proračun na ECMWF modelu je ostao pri simualciju da se izmena sinoptike može desiti oko 15. januara kada bi usledilo prolazno ali značajnije slabljenje zapadnih vetrova. Anticiklon bi se mogao izmestiti nad prostor Velike Britanije i Skandinavije, što bi ka našem delu Evrope pokrenulo osetno hladnije strujanje i model za drugi deo januara ima signal za temperature oko ili čak malo ispod proseka„, objavio je meteorolog i dodao:
Kako je to više nego udaljen period ovakve najave treba uzeti tek kao određenu mogućnost i sve dok se taj datum na približi na nekih desetak dana od simulacije biće moguće značajne izmene u postavkama.“
(Kurir.rs)
Ne propustite:
aktuelno
BIĆE ŽUT KAO DUKAT! Dodajte jedan sastojak u kacu sa KISELIM KUPUSOM, a evo kada je najbolje vreme da ga spremite
Ukoliko želite da postignete lepu boju, zadržite prijatan miris i ukus kupusa, obratite pažnju na ove detalje prilikom pripreme.
Ukoliko planirate da i ove godine pripremate omiljenu srpsku zimnicu, kiseli kupus, dobro je da pored ukusa pogodite i pravu boju i teksturu.
Sigurno ste se nekada pitali kako su neke glavice izgledaju žuto, a neke ne. Evo odgovora kako da postignete savršenu boju glavica.
Tajna je u postupku kiseljenja kupusa.
Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i napunite solju šupljinu. Prvi red koji ide u posudu je narendani kupus.
Nakon što naslažete kupus u bure za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu.
Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.
Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.
Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.
Ne propustite:
aktuelno
Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti-ako danas zagrmi godina će biti rodna!
ucentar.rs
Ne propustite:
aktuelno
Danas je Mala Gospojina- dobar dan za svadbe i veridbe!
ucentar.rs
Ne propustite:
-
fokus4 седмице ago
ŠTA SE VIŠE ISPLATI – GOTOV AJVAR ILI PAPRIKA? Domaćice u dilemi, evo šta nam kažu prodavci
-
fokus4 седмице ago
Zastarelost komunalnih dugova: Kada se obustavlja prinudna naplata za struju i ostale usluge
-
fokus2 седмице ago
VLASNIK poznatog KRAGUJEVAČKOG lokala dobio PRETNJE SMRĆU. Razjareno lice mu polomilo INVENTAR u lokalu
-
Crna Hronika2 седмице ago
Uhapšen kragujevački biznismen G.V. zbog pretnji smrću
-
fokus2 седмице ago
DAŠIĆEVA METLA počela da ČISTI: Gradonačelnik započeo SMENU rukovodilaca čistkom u JKP Šumadija.
-
Društvo3 седмице ago
KO NE OTPLATI DUG BANCI DESIĆE MU SE OVO: Uvode se rigorozne mere za dužnike – spisak svih promena koje uskoro stupaju na snagu
-
Crna Hronika2 седмице ago
SKANDAL! BAHATI KONTROVERZNI BIZNISMEN PRETIO SMRĆU!
-
fokus2 седмице ago
MENJA SE VAŽNO PRAVILO U SRBIJI: Novčane pozajmice između fizičkih lica od 10.000 € sada će morati