Poveži se sa nama
Admiral

aktuelno

DOKTOR ZA NEDELJU DANA 62 PUTA UZEO MITO: Uhapšen načelnik odeljenja za onkologiju!

Published

on

Načelnik odeljenja za onkologiju okružne bolnice u Sučavi u Rumuniji priveden je nakon što je optužen da je za samo nedelju dana 62 puta primio mito od pacijenata obolelih od raka, prenosi rumunski portal Rumunski žurnal.

Posle pretresa njegove lekarske ordinacije, kao i službenog automobila, policija je saopštila da je pronašla dokaze od 64 dela podmićivanja, od kojih se 62 dogodilo za vreme jedne sedmice u decembru prošle godine, a navodi se da je od pacijenata obolelih od raka dobijao mito u iznosu od 50, 100 i 200 leja, odnosno 10, 20 i 40 evra, a osim novca dobijao je i hranu i slatkiše.

 

Policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu nakon što se nekoliko pacijenta požalilo da im je zatražio mito kako bi dobili potreban lekarski tretman, navodi Rumunski žurnal.

Prema rumunskoj zdravstvenoj deklaraciji, šef onkološkog odeljenja ima mesečnu platu od 17,500 leja, odnosno 3,500 evra, a uhapšen načelnik primao je platu na još dve privatne klinike.

 

Kurir.rs/Novosti

Foto:Shutrerstock

 
 
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

aktuelno

BIĆE ŽUT KAO DUKAT! Dodajte jedan sastojak u kacu sa KISELIM KUPUSOM, a evo kada je najbolje vreme da ga spremite

Published

on

By

 Ukoliko želite da postignete lepu boju, zadržite prijatan miris i ukus kupusa, obratite pažnju na ove detalje prilikom pripreme.

Ukoliko planirate da i ove godine pripremate omiljenu srpsku zimnicu, kiseli kupus, dobro je da pored ukusa pogodite i pravu boju i teksturu.

Sigurno ste se nekada pitali kako su neke glavice izgledaju žuto, a neke ne. Evo odgovora kako da postignete savršenu boju glavica.

Tajna je u postupku kiseljenja kupusa.

Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i napunite solju šupljinu. Prvi red koji ide u posudu je narendani kupus.

Nakon što naslažete kupus u bure za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu.

Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.

Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.

Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.

Continue Reading

aktuelno

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti-ako danas zagrmi godina će biti rodna!

Published

on

Ovoga dana praznuju sve dva događaja vezana za Časni Krst; njegov pronalazak na Golgoti i povratak iz Persije u Jerusalim. 
Ovaj praznik se još zove Vozdviženje Časnog krsta. 
Časni krst je pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu. Jedna od najvećih želja svetog cara Konstantina i njegove majke, svete carice Jelene, bila je da pronađu Časni Krst na kojem je bio raspet Gospod Isus Hristos. Carica Jelena je nakon mnogo truda uspela da dozna gde se Časni Krst nalazi i naredila je da se na tom mestu kopa. Predanje kaže da su kopači nakon izvesnog vremena osetili da se iz zemlje širi neverovatno prijatan miris. Nedugo zatim iskopaše i tri krsta i tablicu na kojoj je pisalo „Isus Nazarećanin, car Judejski“. Uz krst su bili i klinovi kojim je sin Božji bio prikovan za krst. 
Ne mogavši da razaznaju na kom je tačno krstu bio raspet Isus, dosete se te na pokojnika kojeg su u povorci prenosili tog trenutka, polože sva tri krsta. Kada je Časni Krst dotakao mrtvo telo, čovek vaskrsnu. 
Na vest da je Časni Krst pronađen okupilo se mnoštvo sveta. Svi su želeli da ga dodirnu, celivaju… Patrijarh Makarije donese odluku da ga postavi na jedno uzvišenje. 
Inače ovaj veliki praznik je ustanovljen godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji 326. godine u vreme cara Konstantina, koji je Milanskim ediktom (313.) priznao hrišćanstvo kao zvaničnu veroispovest. Tako se ovaj praznik praktično slavi još od prvih dana zvanične hrišćanske propovedi. 
Postoji niz običaja vezanih za Krstovdan ali je svima na prvom mestu strogi post. Veruje se da je danas najbolje samo piti vodu i jesti hleb i grožđe. U nekim delovima zemlje na današnji dan stoka se premazuje katranom u obliku krsta kako bi bila zdrava čitave godine. Veruje se i da se od ovog dana zmije povlače u zimska staništa i da više nisu aktivne do narednog proleća. Takođe, u mnogim krajevima na ovaj dan se kopaju rupe za sadnju voća. 
Veruje se i da, ako je na Krstovdan oblačno – zima će biti snežna. Ako je suvo, i naredna će godina biti sušna. 
Ako na Krstovdan laste još nisu otišle, zima će biti blaga. Slaba kiša na Krstovdan takođe nagoveštava blagu zimu.
Ako na današnji dan zagrmi, naredna će godina biti rodna. 
Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.


ucentar.rs

Continue Reading

aktuelno

Danas je Mala Gospojina- dobar dan za svadbe i veridbe!

Published

on

Uspomena na dana kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, Mala Gospojina – slavi se danas. Za ovaj veliki i značajan dan u pravoslavnom svetu vezuju se brojni običaji i verovanja.
Po svetim knjigama Bogorodica je je rođena u Nazaretu od ostarelih ali pravednih roditelja Joakima i Ane. 
Po ocu bila je od carskog roda Davidovog, a po majci od roda orvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju po blagoslovu Božjem. Upravo je sam Gospod odredio Mariju da bude majka bogomoadenca Isusa Hrista i zato se slavi kao Presveta Bogorodica. 
Doživeće najveće radosti i najveće boli, sve dok i sama, posle isteka zemaljskih dana, nije otišla u večnu svetlost i slavu. 
Ona je i danas zastupnica ljudi pred Tvorcem, kojoj se upućuju najtoplije molitve. Pred Njenim čudotvornim ikonama dešavaju se isceljenja, a ljudi u nevolji dobijaju pomoć.
Jesenje svadbe u Srbiji od davnina počinju od Male Gospojine.
Zemljoradnicima je današnji dan predstavljao početak jesenjeg oranja i setvu ozimih useva. Priređivane su i razne stočarske svečanosti. Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebno lekovita svojstva kao i da jaja iz tog perioda mogu tokom cele godine da ostanu sveža pa se zato ostavljaju za nasad, a pilići izleženi u ovo doba biće dobre nosilje. 
Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao krsnu slavu. 
Ovaj dan dobar je za svadbe i veridbe. U mnogim krajevima održavaju se narodni sabori, zavetine, preslave i litije…


ucentar.rs

Continue Reading

Najpopularnije