Javni konkurs za izbor dela u oblasti izdavaštva Ustanove kulture “Koraci” u 2023. godini biće raspisan u petak, 27. januara – najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama eKG Info Data.

Na ovaj način promovišemo ne samo kulturnu scenu grada Kragujevca i naše autore  već i kulturnu scenu grada na kulturnoj mapi naše zemlje, istakao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Imamo mogućnost da promovišemo nova dostignuća i da gradimo tradiciju. Svedočimo činjenici da tradicija kao vrednost ne može da se prenosi s kolena na koleno tek tako, već da za nju treba da se borimo. Shodno potrebama našeg društva, a pozivajući se na istorijske činjenice, kao što su prve srpske novine (Novine srbske) i Knjažesko-srbska knjigopečatnja, mi treba da se opredelimo šta je to što čini i nastavlja da gradi našu tradiciju. Imajući u vidu relevantnost komisije, smatramo da i ove godine možemo da dobijemo dela koja ćemo moći da promovišemo i u drugim sredinama što proističe i iz sporazuma o saradnji sa Službenim glasnikom i Udruženjem književnika Srbije. Ti sporazumi daju veću mogućnost da se i književna dela koja ćemo izabrati, ali i naše ustanove kulture značajnije pozicioniraju na kulturnoj mapi Srbije, rekao je Bjeletić.

Ovo je već peta godina kako tradicionalno i simbolično 27. januara, na Savindan, objavljujemo konkurs za izbor dela u oblasti izdavaštva rekla je Mirjana Milenković, v.d. direktora Ustanove kulture “Koraci“. Očekivanja ustanove kulture „Koraci“ su da imamo jednu aktivnu izdavačku godinu i da naša dela pronađu put do čitalačke publike. Očekujemo da se ovde iznedre kvalitetna dela koja ćemo aktivno promovisati na sajamskim manifestacijama, kao i u saradnji sa ustanovama kulture iz drugih gradova gde će naši autori gostovati.

Inače, detaljnije informacije o  Javnom konkursu za izbor dela u oblasti izdavaštva Ustanove kulture “Koraci”se mogu naći na sajtu ustanovakoracikg.rs kao i na sajtu kulturakg.com (odeljak “Kalendar”- sva dešavanja).

Konkurs će biti otvoren do 28. februara, a raspisuje se radi finansiranja, odnosno sufinansiranja dela iz oblasti izdavaštva.

Jedan od članova ovogodišnje komisije za izbor dela, pisac, redovni profesor Filološkog fakulteta u Skoplju i dopisni članu MANU, prof. dr Venko Andonovski istakao je da Kragujevac ima izuzetno talentovane pisce i da očekuje kvalitetne rukopise, kao i izbalansiranost između tradicicionalnih vrednosti i univerzalnih poruka. Pored Andonovskog, komisiju čine i profesori književnosti dr Vladimir B. Perić i dr Tatjana Jovanović.