Između dva Sretenja učinili smo Kragujevac boljim i lepšim mestom za život, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić i podsetio da je uz podršku predsednika države i Vlade Srbije konačno rešen višedecenijski problem aerozagađenja zamenom kotlova na ugalj kotlovima na gas u gradskoj toplani.

Otvorena je najmodernija Palata pravde – zgrada pravosudnih organa, kao i novi Kazneno – popravni zavod. Sredinom prošle godine, u probni rad pušten je i drugi objekat Državnog data centra. Uz superkompjuter, koji je država kupila za dva miliona evra, Srbija je postala jedna od 26 zemalja u svetu koja poseduje sopstvenu platformu za razvoj veštačke inteligencije.

U okviru državnog projekta stanogradnje u naselju Denino brdo završena je gradnja blizu hiljadu stanova. Položen je i kamen temeljac za novi Vatrogasni dom. Polovinom ove godine očekujemo i otvaranje Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu – jednog od najznačajnijih naučno – istraživačkih centara, jedinstvenom ne samo u našoj zemlji, već i u regionu.

Do kraja godine biće završena rekonstrukcija Tržnice najavio je u Kragujevcu predsednik Vučić i dodao da će biti jedna od najlepših u celoj Srbiji. Do kraja ove nedelje završićemo sve što je papirološki važno kako bismo krenuli u taj posao. Najkasnije za tri meseca počeće radovi na izgradnji stadiona „Čika Dača“ što će za Šumadince i Kragujevac biti jedan od najvećih i najvažnijih razvojnih projekata. Ove godine krećemo i u izgradnju Severne obilaznice oko Kragujevca u dužini od 22 kilometra, značajne za novu industrijsku zonu ali i čistiji vazduh oko Lepenice i drugim delovima grada. Izgradnjom Severne obilaznice biće ubrzani svi tokovi oko Kragujevca i stvoreni uslovi za povezivanje sa Koridorom 11 jer će se u produžetku izgraditi još 37 kilometara saobraćajnice od Vučkovice do Mrčajevaca, čime Kragujevac postaje posebna mreža puteva i centar ne samo Šumadije već i čitave Srbije. Narednih dana biće potpisani i ugovori o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, a Kragujevac mora da bude prikopčan prugom jer će onda imati brzu prugu do Budimpešte, Preševa i Dimitrovgrada. Podsetivši da će država sa 8,5 miliona evra finansirati i izgradnju FILUM-a, predsednik Vučić je rekao da će država otplatiti i pola kredita koje je Kragujevac uzeo za izgradnju Tržnice.