aktuelno
(FOTO)CRNA SUBOTA NA SRPSKIM PUTEVIMA – Tri osobe poginule, jedna teško povređena, a sve u roku od nekoliko sati!
U poslednja tri sata su tri osobe poginule u saobraćajnim nesrećama na srpskim putevima.
Između naselja Ugrinovci i Reljinci kod Gornjeg Milanovca dogodila se strašna saobraćajna nesreća.
Smrtno je stradao motociklista. Nesreća se dogodila u 16.55 sati, kazali su za „Telegraf“ u MUP.
„Motociklista se kretao iz Gornjeg Milanovca ka Ljigu. On je najverovatnije izgubio kontrolu nad vozilom, jer nema kontakta sa drugim vozilom. Saobraćaj je zaustavljen i odvija se alternativnim pravcima“, kazali su u Policijskoj upravi za Čačak.
Nešto ranije, oko 16 sati, dve osobe su poginule u nesreći koja se dogodila kod Bačkog Petrovca.
Naime, nesreća se dogodila kada je vozač mercedesa izgubio kontrolu nad vozilom i naleteo na bicikl, a potom je sleteo u kanal. I biciklista i vozač mercedesa su poginuli na licu mesta.
Treća nesreća dogodila se oko 15. 30 sati kada je ženu udario teretni voz na pruzi Sombor-Bukovački Salaši.
Infrastrukture železnice Srbije navode da se povređena osoba kretala kolosekom otvorene pruge, što je zabranjeno i izuzetno opasno, te da je saobraćaj na tom delu pruge posle nesreće u prekidu.
U „Infrastruktura železnice Srbije“ ujedno su, po ko zna koji put, upozorili i apelovali da se ne šeta kolosecima i da se pruga ne prelazi gde to nije dozvoljeno, kako bi se izbegle ovakve nesreće i sačuvali ljudski životi.
Izvor:Pink.rs
Ne propustite:
aktuelno
SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Ako ne možete da odete na groblje, evo šta bi valjalo da uradite!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, sutra 5.oktobra obeležavaju Miholjske zadušnice.
Zadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen. To je dan kada pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće. Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.
Srpska pravoslavna crkva u toku godine obeležava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta i i zimske koje se zovu još i Mitrovske. Na Zadušnice se u crkama služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze grobovi najbližih, gde se upali sveća i čita molitva. Ko ne može najmilijima da ode na grob, sveću zapali u crkvi.
Molitva za pokojne
Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni,i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje,hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora,odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje,gde gledanje lica
Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima,i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš,i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim,i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i uvekove vekova.
Amin.
Sveštenstvo SPC na Zadušnice pominje i reči Svetog Jovana Zlatoustog koji je besedio ovako:
Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.
Ne propustite:
aktuelno
BIĆE ŽUT KAO DUKAT! Dodajte jedan sastojak u kacu sa KISELIM KUPUSOM, a evo kada je najbolje vreme da ga spremite
Ukoliko želite da postignete lepu boju, zadržite prijatan miris i ukus kupusa, obratite pažnju na ove detalje prilikom pripreme.
Ukoliko planirate da i ove godine pripremate omiljenu srpsku zimnicu, kiseli kupus, dobro je da pored ukusa pogodite i pravu boju i teksturu.
Sigurno ste se nekada pitali kako su neke glavice izgledaju žuto, a neke ne. Evo odgovora kako da postignete savršenu boju glavica.
Tajna je u postupku kiseljenja kupusa.
Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i napunite solju šupljinu. Prvi red koji ide u posudu je narendani kupus.
Nakon što naslažete kupus u bure za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu.
Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.
Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.
Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.
Ne propustite:
aktuelno
Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti-ako danas zagrmi godina će biti rodna!
ucentar.rs
Ne propustite:
-
fokus4 седмице ago
ŠTA SE VIŠE ISPLATI – GOTOV AJVAR ILI PAPRIKA? Domaćice u dilemi, evo šta nam kažu prodavci
-
fokus2 седмице ago
VLASNIK poznatog KRAGUJEVAČKOG lokala dobio PRETNJE SMRĆU. Razjareno lice mu polomilo INVENTAR u lokalu
-
Crna Hronika2 седмице ago
Uhapšen kragujevački biznismen G.V. zbog pretnji smrću
-
fokus3 седмице ago
DAŠIĆEVA METLA počela da ČISTI: Gradonačelnik započeo SMENU rukovodilaca čistkom u JKP Šumadija.
-
Društvo3 седмице ago
KO NE OTPLATI DUG BANCI DESIĆE MU SE OVO: Uvode se rigorozne mere za dužnike – spisak svih promena koje uskoro stupaju na snagu
-
Crna Hronika2 седмице ago
SKANDAL! BAHATI KONTROVERZNI BIZNISMEN PRETIO SMRĆU!
-
fokus3 седмице ago
MENJA SE VAŽNO PRAVILO U SRBIJI: Novčane pozajmice između fizičkih lica od 10.000 € sada će morati
-
fokus2 седмице ago
SAMOZVANI ,,ROBIN HUD RAKIĆ“ uhvaćen u EPSKOJ kradji STRUJE. Reagovali i NADLEŽNI organi. Eko park pretvorio u svoju PRĆIJU