Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj su analizirani rezultati ostvareni u svim oblastima važnim za stabilnost domaće ekonomije i održivi privredni rast.

Sednici je pored članova Vlade Srbije i direktora javnih preduzeća prisustvovao gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, kao i gradonačelnici Beograda, Novog Sada i Niša. Posebno su razmatrane oblasti koje treba da doprinesu privrednom rastu Srbije u 2023. godini, poput građevine i infrastrukture.

Kako bi se očuvao održiv privredni rast, na sednici je istaknuta važnost daljeg ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture.

Predsednica Vlade je ocenila da je neophodno sagledati trenutno stanje srpske privrede i pravovremeno reagovati, kako bi naša zemlja u tekućoj godini ostvarila što bolji privredni rast.

Kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, istaknuto je da su preduzete sve mere kako bi poljoprivrednim proizvođačima subvencije bile isplaćene na vreme.

Ministarstvo je revidiralo kriterijume za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ova evropska sredstva za poljoprivredu.

Kako je zaključeno, poseban akcenat biće na pronalaženju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda.