KAKO DA VAM JAJA NE POPUCAJU TOKOM KUVANJA: Ovi trikovi PROVERENO RADE, a JEDNA STVAR je ključna

Srbiji se uskršnja jaja farbaju od četvrtka do subote u zavisnosti od kraja, ali najviše je onih koji ih fabaju na Veliki petak.Domaćice su već nabavile boje, lukovinu, a usput naučile i nekoliko dobrih trikova za dekoraciju jaja, a ono što svaku brine jeste da ne popucaju prilikom kuvanja.
Ovi provereni saveti će vam sigurno pomoći da vam jaja ne popucaju tokom kuvanja.
Takođe, vrlo je važno da pre nego ih stavite na šporet, jaja treba prethodno da budu sobne temperature, pa ih na vreme izvadite iz frižidera.
Bitno je i da voda bude sobne temperature kada se u nju stave jaja, pa se postepeno zagreva, vodeći računa da ne ključa prejako.
Posuda treba da bude dovoljno velika kako se jaja ne bi sudarala i tako popucala. Po nekima je dobar trik i da se voda meša tokom ključanja, pa se potom jaja kuvaju 10-12 minuta, a zatim se isključi vatra i ostave se u toj vodi još pola sata.

Treba da znate i da je ljuska belih jaja daleko tanja od tamnijih, tako da njih treba kraće kuvati. Naravno, bitno je i da budu sveža.
Trik za koji većina iskusnih domaćica zna jeste i da so i sirće pomažu da jaja ne popucaju tokom kuvanja. Mera je pola kašike soli na litar vode, a da biste bili potpuno sigurni da ste izbegli neželjeno pucanje, dodajte i pola kašičice sirćeta!