Forum je održan u okviru manifestacije Kina- CEEC EXPO, koja je jedan od centralnih događaja ove vrste u NR Kini.

Pre predstavnika grada Kragujevca, na manifestaciji Kina- CEEC EXPO zapaženo učešće i izlaganja su imali i ministri u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i Jelena Tanasković, kao i ambasadorka Republike Srbije u NR Kini Maja Stefanović.

Istinska je privilegija predstaviti se na ovako visokom nivou na ovoj prestižnoj manifestaciji, koja je dovela donosioce odluka, biznis, inovatore i lidere iz Centralne i Istočne Evrope u Ningbo. Sam forum na kojem smo se predstavili okupio je više od 50 gradonačelnika i visokih zvaničnika iz Kine i čitave Centralne i Istočne Evrope – istakao je dr Marko Selaković, savetnik gradonačelnika Kragujevca, koji je predstavljao Kragujevac u Ningbou i prezentovao potencijale za saradnju.

Posebnu zahvalnost dugujemo našim istinskim prijateljima i partnerima iz kineskog grada Ningbo: njihovo gostoprimstvo i spremnost na saradnju obavezuju nas da ovu prezentaciju shvatimo kao prvi korak. Predložiću gradonačelniku Nikoli Dašiću da u narednom periodu nastavimo razgovore između Kragujevca i Ningboa u pravcu trgovinske, razvojne, naučno-obrazovne i investicione saradnje. Ova saradnja može biti početak novih uspeha i investicija za grad Kragujevac i čitav region a takođe i najbolji nastavak puta koji su, u saradnji između Srbije i Kine pred sve nas postavili predsednik Vučić i predsednik Si Đinping – naglasio je Selaković.

Inicijative i rešenja koja smo predstavili izazvala su veliku pažnju kako domaćina, tako i drugih učesnika skupa. Uz adekvatan razvoj započetih projekata i dalje partnerstvo sa Ningboom i NR Kinom možemo da postignemo mnogo. Nebo je granica – na nama je da ovo partnerstvo, uspostavljeno na temeljima saradnje lidera NR Kine i Srbije i decenijskog prijateljstva naših naroda, dalje proširujemo i gradimo. To već izuzetno uspešno čine ministri Mali, Tanasković, Momirović i drugi, Ambasada Republike Srbije u Pekingu, Generalni Konzulat u Šangaju i Predstavništvo PKS, brojne srpske i kineske kompanije, ali i naši kineski prijatelji u Srbiji, predvođeni ambasadorkom Čen Bo kao istinskim promoterom ovog čeličnog prijateljstva. Nadamo se da će i Kragujevac i Ningbo dati svoj doprinos da ovo prijateljstvo bude još čvršće i još jače – rekao je Selaković.

Pored obraćanja i bilateralnih sastanaka u okviru foruma gradonačelnika i Srbija- CEEC EXPO, delegacija Grada Kragujevca imala je više sastanaka sa predstavnicima institucija Grada Ningboa i NR Kine, učestvovala u ceremoniji otvaranja paviljona srpskih proizvoda, otvaranja kancelarije Prvog poslovnog udruženja u Ningbou, kao i otvaranja „Barista challenge“, takmičenja organizovanog u čitavoj NR Kini uz podršku kompanija iz Republike Srbije.

Gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić je u svojoj video poruci uputio pozdrave kolegi gradonačelniku Ningboa i pozvao ga, kada to bude moguće, delegacija Grada Ningboa na čelu sa gradonačelnikom poseti grad Kragujevac i Republiku Srbiju.

Ova trodnevna poseta je realizovana uz svesrdnu podršku Grada Ningboa i Generalnog Konzulata Republike Srbije u Šangaju.