Sednici su prisustvovali ministar informisanja i telekomunikacija dr Mihailo Jovanović, izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović, ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Mađar, predstavnici ambasada Rusije i Palestine, pravosuđa, akademske zajednice, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan Mladenović, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Stošić Ilić, delegacija prijateljskog grada Ingolštata.

Praznik oko kojeg se sabiramo da zajedno sa svojim dragim gostima i prijateljima obeležimo Dan grada Kragujevca, protekao je u senci dve velike tragedije u našoj zemlji. Gubitke ne možemo da prebolimo, niti da zaboravimo. I zato, neka ova sednica u slavu Đurđevdana bude prilika da se podsetimo naše snage i izdržljivosti, rekao je u gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Na to nas obavezuje ponosnih 205 prestoničkih godina – grada knezova Miloša, Milana i Mihaila Obrenovića, podsetio je Dašić i dodao da Kragujevac ove godine obeležava još jedan jubilej – dva veka od rođenja Mihaila Obrenovića, jedinog srpskog vladara u prvoj prestonici moderne srpske države.

Kragujevac ima potencijal da bude bolje mesto za život. Naš put u budućnost počeo je otvaranjem Državnog data centra, u kojem se zahvaljujući superkompjuteru nalazi i prva državna platforma za veštačku inteligenciju. Sledeća faza je izgradnja Inovacionog distrikta u kome će na 57 000 kvadrata biti napravljen naučno tehnološki park za IT sektor, bioinformatiku i digitalnu bezbednost. Među prioritetima bila je i gasifikacija gradske toplane i uz podršku države uspeli smo u tome, kazao je gradonačelnik Dašić. Put u bolju budućnost nastavljamo Centrima izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija čija se gradnja, takođe, privodi kraju a useljenje prvih istraživača očekuje na jesen. Grad automobila pozicionarao se kao centar šinske i haj tek industrije, a od iduće godine biće prepoznatljiv i po elektromobilu. Uz izgradnju severne obilaznice, novu radnu zonu u Cvetojevcu, Univerzitetski klinički centar i novi stadion, Kragujevac potvrđuje status privrednog, zdravstvenog i sportskog centra ovog dela Srbije. I zato Kragujevac vidim većim nego što jeste, kao dom za život i rad svih koji žele da ovde grade svoju budućnost. Sada postavljamo temelje za promene koje će građani osetiti u narednim godinama, jer želimo da Kragujevac vratimo na put onoga što moderni gradovi danas jesu – pokretači nacionalnog zaokreta, poručio je gradonačelnik Dašić.

Na svečanoj sednici gradonačelnik Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović uručili su Đurđevdanske nagrade.

Ovogodišnji laureati Đurđevdanske nagrade su  Dejan Petrović i Saša Vujić Vuja za oblast umetnosti, dr Valentina Opančina, za oblast nauke.  U oblasti obrazovanja ovogodišnji dobitnik je OŠ “Prota Stevan Popović“, Teodora Vukojević za oblast sporta, Tatjana Marinković i Danijela Nešović u oblasti humanitarnog karaktera. U ime dobitnika, na svečanoj sednici je govorila dr Valentina Opančina koja je s ponosom istakla da su Kragujevac i zdanje Stare skupštine čuvari prošlosti i dokaz da vreme prolazi ali da temelji srpske državnosti i vladavine prava koji su ovde uspostavljeni, opstaju. Država smo mi, ljudi i institucije koje predstavljamo, podsetila je dr Opančina i zahvalila se u ime nagrađenih.

Odlukom gradonačelnika grada Kragujevca, Plaketa Svetog Đorđa dodeljena je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za nemerljiv doprinos razvoju grada, dr Mihailu Jovanoviu, ministru informisanja i telekomunikacija i kompaniji Agromarket.

Izaslanik predsednika Republike Srbije kome je uručena plaketa, Milorad Veljović, preneo je poruku predsednika Vučića.

Ono što želim da vam prenesem kao poruku predsednika Vučića jeste ono šta će biti najbitnije ovih godina za Kragujevac, kazao je Veljović,  savetnik predsednika RS. Kragujevac je motor razvoja Šumadije i Srbije, kao što je i Srbija danas motor razvoja Balkana. Pre svega, izgradnja novog Kliničkog centra, a polovinom sledeće godine proizvodnja prvog vozila na električni pogon. Početkom septembra ili oktobra počeće izgradnja jednog najlepšeg stadiona u Srbiji, “Čika Dača“. Država će to uložiti oko 90 miliona evra i mislim da će to biti i ponos i Kragujevca, i Šumadije, i Srbije. I na kraju, istakao je Veljović, izgradnja obilaznice oko Kragujevca i brze saobraćajnice do Mrčajevaca. To je ono što će vrlo brzo učiniti Kragujevac još većim i značajnijim gradom.