Poveži se sa nama
Admiral

Društvo

Premijerka Brnabić predložila Slavicu Đukić Dejanović za ministra prosvete

Published

on

Brnabić je na sednici Skupštine Srbije rekla da je Slavica Đukić Dejanović završila Medicinski fakutet, magistarske i doktorske studije i specijalizaciju iz neuropsihijatrije na Medicinskom falultetu Univerziteta u Beogradu.

– U sedam mandata je bila poslanik u Skupštini Srbije, saveznom parlamentu Savezne Republike Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore. U prelaznoj Vladi Srbije bila je ministar za brigu o porodici. Bila je i predsednica Skupštine Srbije od 2008. do 2012. i obavljala funkciju vršioca dužnosti predsednika Srbije od početka aprila do kraja maja 2012. godine – navela je premijerka.

Dodala je da je od 2012. do 2014. Đukić Dejanović bila i ministar zdravlja u Vladi Srbije, a od avgusta 2016. do oktobra 2020. godine obavljala je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženu za demografiju i populacionu politiku.

– Nakon toga Slavicu sam zamolila da obavlja funkciju moje specijalne savetnice za implementaciju agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj, odnosno agende 20-30 o obrazovanju, borbi protiv siromaštva, protiv klimatskih promena i da niko u društvu ne sme da bude zaboravljen i isključen – rekla je premijerka

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Društvo

Mladić iz Kragujevca nastradao u Francuskoj

Published

on

By

U ponedeljak je iz reke Jone, u francuskom gradu Sansu, izvučeno telo D.V. (30), mladića poreklom iz Kragujevca. Nesreća se dogodila u nedelju uveče, nakon proslave njegovog rođendana sa prijateljima.

Prema izveštajima lokalnih medija, D.V. je skočio sa mosta u reku, ali se, nažalost, nije pojavio na površini. Policija je odmah pokrenula potragu, ali su spasilačke ekipe bile prinuđene da prekinu akciju zbog mraka.

Ronioci i dronovi su nastavili pretragu u ponedeljak ujutro, a telo je pronađeno oko 11.30 sati na delu reke koja dostiže dubinu od tri i po metra.

Mladićev rođak, star 25 godina, priveden je na saslušanje, a nekoliko svedoka nesreće tek treba da bude ispitano, zbog čega detalji tragičnog događaja još uvek nisu poznati.

 

Continue Reading

Društvo

Izveštaji za ministra Vesića dostupni i građanima

Published

on

By

Republički geodetski zavod obaveštava javnost da je uspešno i u kratkom roku dostavio sve tražene izveštaje ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture g. Goranu Vesiću i v.d. sekretaru ministarstva Vojkanu Tomiću, u skladu sa nalogom i formiranjem Radne grupe za nadzor nad našim radom.

 

Svi izveštaji i dokumenti koje smo predali ministru g. Goranu Vesiću sada su javno dostupni na našim zvaničnim kanalima. Građani koji su zainteresovani mogu ih pregledati i preuzeti, čime im omogućujemo potpun uvid u sve što je ministarstvo tražilo, kao i u ceo postupak pružanja tih informacija.

 

Pored akcije “Otvorena vrata katastra”, ovaj korak predstavlja dodatni napor RGZ-a u pružanju potpune transparentnosti. Na ovaj način želimo da predupredimo širenje predrasuda i netačnih informacija koje su brižljivo stvarane kako bi se opravdali propusti ili nečinjenje drugih institucija u rešavanju problema. Takve predrasude često služe kao izgovor za manipulisanje javnim mnjenjem i stvaranje lažnog osećaja odgovornosti RGZ-a za tuđe propuste.

 

RGZ ostaje čvrsto opredeljen za transparentan rad i kontinuiranu odgovornost prema javnosti. Pozivamo građane da se informišu iz prve rukeputem naših zvaničnih izvora, čime se eliminišu sve eventualne nedoumice ili nejasnoće.

 

Transparentnost i tačne informacije su ključni principi u našem radu i naša obaveza prema građanima Srbije.

Continue Reading

Društvo

Obavezan vojni rok – hoće li dva i po meseca biti dovoljno za obuku i odrastanje

Published

on

By

Prvi momci će u obaveznu vojsku na dva i po meseca za godinu dana. Vlada je prihvatila predlog predsednika države da se vojni rok vrati. Kako će to tačno izgledati tek će biti precizirano Zakonom koji bi pred poslanicima trebalo da se nađe u martu.

Odelo ne čini čoveka, ali nije malo onih koji tvrde da uniforma čini. Otkako je obavezni vojni rok ukinut 2011. godine, traje polemika o njegovom vraćanju. U 13 godina, stalo je mnogo razloga za i protiv.

Pripremili Aleksandra Mitić i dopisnici RTS-a

„Verovatno će to da bude dobro, jer su i prošle generacije išle. Rekli su da je to dobro za sticanje nekih radnih navika, ustajanje rano ujutru“, kaže jedan od anketiranih.

Drugi smatra da nije tačno da, vojska pravi čoveka. Prema njegovim rečima to pre vojske čine porodica i školstvo.

Koliko će vraćanje obaveznog vojnog roka da košta, još se računa. Biće će sve precizirano novim zakonom, čiju izradu, do kraja godine, najavljuje premijer Srbije Miloš Vučević.

Ukazuje da u ovom trenutku nije samo pitanje izmene zakona i administrativnih tehničkih mera, već da sledi i priprema kasarni, logistike, kao i medicinskih centara u kojima će se vrštiti pregledi regruta.

„I naravno onda da pripremimo ceo proces obuke koje će biti izazovne za naše oficire i podoficire, jer će u 75 dana biti potrebno da izvrše tu osnovnu vojničku obuku za novu vojsku, odnosno naše nove regrute“, rekao je Vučević.

Od Drugog svetskog rata skraćivana je dužina vojnog roka. Najduži je bio tri godine a najkraći osam meseci. Sada bi trebalo da traje 75 dana. Dva meseca vojne obuke i dve nedelje vojne vežbe.

„Bilo je esperata koji nisu ni služili vojni rok pa su komenatarasili dovoljno, malo licitirali su tim periodom. Ja sam učestvovao u snimanju filma ‘Operacija Halijard’ među tim glumcima skoro nije nije služio vojsku i za par sati su perfektno savladali automat, mitraljez, znači mogu, sve zavisi od pristupa toj deci. Oni su u tom delu elektronike, društvenih mreža eksperti, naravno da će savladati i vojnu obuku, samo je važan pristup“, kaže Jelesije Radivojević, general u penziji.

„Smanjena interakcija uživo i dominacija tehnologije“

Generacija Z (zet) i mlađe, na koje se odnosi odluka o obaveznom vojnom roku, smatra se socijalno i emotivno nezrelom. Krivce za to stručnjaci vide u smanjenju interakcije uživo i dominaciji tehnologije.

„Za njih je ovo iznenađenje i kod njih najviše dominira strah od adaptacije i da li će oni to moći, mada većina strahova preliva se upravo od roditelja i čini mi se da su oni ti koji više imaju strah, a mislim da kada oni krenu u vojsku i kada vide kako to sve izgleda da će se strah smanjiti. Čovek inače mnogo više ima strah od nepoznatog, što za njih ova sitacija i jeste“, kaže Jovana Stojković, psihoterapeut.

Odluku o ponovnom uvođenju vojnog roka od sledeće godine donela je Hrvatska. Dvanaest evropskih zemalja nije ni ukidalo obavezan vojni rok među njima Švajcarska, Norveška, Austrija, Turska, Rusija, Ukrajina, Grčka…

Continue Reading

Najpopularnije