Ovo je samo jedna od aktivnosti koju sprovodi Odeljenje za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnopravnost i prevenciju trgovine ljudima grada Kragujevca kako bi se skrenula pažnja, podigla svest i informisala javnost o problemu trgovine ljudima.

Vrlo smo aktivni kada je ova tema u pitanju i jako nam je važna bezbednost, zaštita, prevencija i informisanje, pre svega dece, a zatim i žena i muškaraca. Stereotip je da žrtve trgovine ljudima mogu biti samo žene. Međutim, vrlo lako i muškarci mogu biti žrtve trgovine ljudima, a najosetljivija kategorija su deca. U tom smislu smo tokom prethodne godine održali nekoliko edukativnih skupova, potpisali protokol o saradnji sa gospodinom Igorom Jurićem i njegovom fondacijom jer mislim da su oni lideri kada se tiče informisanja mladih o opasnostima koje vrebaju sa društvenih mreža – kazala je Damnjanović.

Aktivnosti ove vrste realizuju se u svim vrtićima Predškolske ustanove „Nada Naumović“, a tema o kojoj danas govorimo deci nije strana, kaže Anđelka Simonović, vaspitač i rukovodilac vrtića „Naša radost“.

Volonteri Crvenog krsta su sa decom iz vrtića „Naša radost“ razgovarali o tome kako da se ponašaju u određenim situacijama,  kad su sami kod kuće, kada im nepoznata osoba ponudi neki poklončić, slatkiš, kako da se ponašaju na javnom mestu, kako da se zaštite.