SRBI NE MOGU BEZ TURŠIJE, TO JE NAŠA TRADICIJA: Mnogi se kunu da je ovo najukusnija zimnica iz bureta, a evo kao se pravi! RECEPT

Ukoliko nemate mogućnost ni mesto gde da držite bure možete povrće složiti i u velike tegle.
Ostavljanje turšije za zimu je tradicija u Srbiji kako bi se povrće sačuvalo za hladne zimske dane. Posebno je popularna turšija iz bureta koja će vam omogućiti da se cele zime imate ukusnu i zdravu salatu.
Postoje brojni saveti za ostavljanje turšije ali se nekako uvek najbolje pokaže tradicionalni recept onako kako su to nekad radile naše bake.
Vrstu i količinu povrća možete da prilagođavate veličini bureta. Ukoliko nemate mogućnost ni mesto gde da držite bure možete povrće složiti i u velike tegle.
Ovo je starinski recept za turšiju iz bureta.
Sastojci:
2 kg šiljatih zelenih paprika
2 kg zelenog paradajza
2 kg krastavčića
2 kg karfiola
1 kg šargarepe
po želji crni luk, kupus
Tečnost za turšiju :
1 l prokuvane vode
9 l hladne vode
300 g soli
200 g šećera
2 l alkoholnog sirćeta (može i manje ako ne volite previše kiselo)
1 kesica bibera u zrnu
2 kesice vinobrana
2 kesice konzervansa
Priprema:
Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini. Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli.
Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu. Jedan litar vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom.
U toplu tečnost sipati sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa još 9 l hladne nekuvane vode.
Povrće složiti u bure ili u tegle, preliti pripremljenom tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom mesti 21 dan da se povrće ukiseli nakon čega je turšija spremna za jelo.