aktuelno
Vreme zimice: paprika u Kragujevcu od 170 do 350 dinara. Evo i ostalih cena povrća
Sezona pripreme zimnice uveliko je u toku, što pokazuje bogata ponuda raznovrsnog sezonskog voća i povrća na kragujevačkim pijacama. Najveća je potražnja za kvalitetnom paprikom, paradajzom, krastavčićima i kupusom, a cene proizvoda su slične prošlogodišnjim, saopšteno je iz JKP Šumadija.
Na Kvantaškoj pijaci najbolja ponuda svežeg voća i povrća je sredom, četvrtkom i vikendom kada se kupuju veće količine, dok se na tezgama ostalih zelenih pijaca proizvodi kupuju svakodnevno.
Crvena paprika, u zavisnosti od kvaliteta, košta od 170 do 350 dinara po kilogramu, a cena paradajza je od 120 do 230 dinara.
Za kilogram plavog patlidžana treba izdvojiti 150 dinara , a za džak od 5kg paprike „somborke“ 750 dinara.
Cena kornišona je oko 180 do 200 dinara za kilogram, šargarepe 150 dinara i kupusa 80 do 100 dinara.
Ponuda voća je raznovrsna, a cene su nepromenjene u odnosu na prošlu godinu, najveća je ponuda grožđa koje košta od 180 do 250 dinara po kilogramu.
Cene proizvoda koji se prodaju na kragujevačkim pijacama možete pratiti na sajtu JKP Šumadija Kragujevac, u delu „Pijačni barometar“.
ucentar.rs
Ne propustite:
aktuelno
SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Ako ne možete da odete na groblje, evo šta bi valjalo da uradite!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, sutra 5.oktobra obeležavaju Miholjske zadušnice.
Zadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen. To je dan kada pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće. Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.
Srpska pravoslavna crkva u toku godine obeležava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta i i zimske koje se zovu još i Mitrovske. Na Zadušnice se u crkama služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze grobovi najbližih, gde se upali sveća i čita molitva. Ko ne može najmilijima da ode na grob, sveću zapali u crkvi.
Molitva za pokojne
Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni,i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje,hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora,odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje,gde gledanje lica
Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima,i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš,i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim,i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i uvekove vekova.
Amin.
Sveštenstvo SPC na Zadušnice pominje i reči Svetog Jovana Zlatoustog koji je besedio ovako:
Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.
Ne propustite:
aktuelno
BIĆE ŽUT KAO DUKAT! Dodajte jedan sastojak u kacu sa KISELIM KUPUSOM, a evo kada je najbolje vreme da ga spremite
Ukoliko želite da postignete lepu boju, zadržite prijatan miris i ukus kupusa, obratite pažnju na ove detalje prilikom pripreme.
Ukoliko planirate da i ove godine pripremate omiljenu srpsku zimnicu, kiseli kupus, dobro je da pored ukusa pogodite i pravu boju i teksturu.
Sigurno ste se nekada pitali kako su neke glavice izgledaju žuto, a neke ne. Evo odgovora kako da postignete savršenu boju glavica.
Tajna je u postupku kiseljenja kupusa.
Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i napunite solju šupljinu. Prvi red koji ide u posudu je narendani kupus.
Nakon što naslažete kupus u bure za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu.
Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.
Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.
Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.
Ne propustite:
aktuelno
Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti-ako danas zagrmi godina će biti rodna!
ucentar.rs
Ne propustite:
-
fokus4 седмице ago
ŠTA SE VIŠE ISPLATI – GOTOV AJVAR ILI PAPRIKA? Domaćice u dilemi, evo šta nam kažu prodavci
-
fokus4 седмице ago
Zastarelost komunalnih dugova: Kada se obustavlja prinudna naplata za struju i ostale usluge
-
fokus2 седмице ago
VLASNIK poznatog KRAGUJEVAČKOG lokala dobio PRETNJE SMRĆU. Razjareno lice mu polomilo INVENTAR u lokalu
-
Crna Hronika2 седмице ago
Uhapšen kragujevački biznismen G.V. zbog pretnji smrću
-
fokus3 седмице ago
DAŠIĆEVA METLA počela da ČISTI: Gradonačelnik započeo SMENU rukovodilaca čistkom u JKP Šumadija.
-
Društvo3 седмице ago
KO NE OTPLATI DUG BANCI DESIĆE MU SE OVO: Uvode se rigorozne mere za dužnike – spisak svih promena koje uskoro stupaju na snagu
-
fokus2 седмице ago
MENJA SE VAŽNO PRAVILO U SRBIJI: Novčane pozajmice između fizičkih lica od 10.000 € sada će morati
-
Crna Hronika2 седмице ago
SKANDAL! BAHATI KONTROVERZNI BIZNISMEN PRETIO SMRĆU!