Čestitajući današnji praznik 15. septembar savetnik ministra Rajić, rekao je da nema boljeg dana od Dana srpskog jedinstva za jedan ovakav događaj. Srbe su podele pratile kao zla kob od početka naše istorije, a 19. i 20. vek bili su prožeti dinastičkim podelama između Karađorđevića i Obrenovića. Vreme je da danas pogledamo trezveno na taj deo naše istorije i priznamo zasluge jednoj i drugoj dinastiji. Geopolitičke okolnosti u kojima se Srbija sada nalazi je vreme u kojem treba baštiniti mudrost Obrenovića i gledati da se borbe koje vodimo vode političkim putem. Bilo je perioda kada smo morali da se borimo i na bojnom polju a naša  politika danas je poltika mira, razvitka, saradnje sa svim našim susedima i značajnim faktorima u svetu. U tom kontekstu važno je pogledati u našu istoriju, izvući određene pouke i na koji način je to moguće ostvariti, a knez Mihailo Obrenović je možda jedan od najboljih protagoniuste te i takve politike, poručio je Rajić.

Od samog početka filatelije u Srbiji sredinom 19. veka koju je i započeo knez Mihailo prikaz vladara na markama bilo je nešto uobičajeno, kazao je direktor „Srbijamarka“ dr Sofronijević. Poštanske marke su uvek prilika da se setimo važnih ličnosti i događaja i one su simbolika onoga što država Srbija želi da poruči. Emisija poštanskih maraka „Vladari Srbije“, šalje jasnu poruku o jedinstvu Srbije. U njoj su predstavljeni vladari dve dinastije i jedan grb Srbije, što znači da iza sebe ostavljamo sve dinastičke i ostale podele, ponosni, kazao je Sofronijević, na našu istoriju dve autohtone dinastije koju baštinimo.

Poštanske marke su bile mali pasoši koje su omogućavali pismima da putuju po celoj planeti i dele ljudske sudbine, i lepe i loše vesti. Sada smo došli do toga da govorimo o muzejskim eksponatima, retkim izdanjima i to na dan pred proslavu rođenja Kneza Mihaila, rekla je Ana Petrović, zahvalivši se na saradnji JP Pošta Srbije sa Narodnim muzejom Šumadije koja je iznedrila ediciju kojom spaja dve dinastije.