Sa aspekta rodne ravnopravnosti jako je važna prevencija nasilja u javnom prostoru, a ovo je prvi put da se pominje bezbednost žena i devojčica, rekla je ovom prilikom dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Istraživanja su pokazala da je osećaj nebezbednosti i straha daleko veći među ženskom populacijom, posebno u toku noći i u zimskom periodu kada dan kraće traje. Projekat je ciljano usmeren na bezbednost žena i devojčica u gradu Kragujevcu, ali i na sveopštu bezbednost čitave populacije. Zvanično, ovo je završetak projekta, ali zahvaljujući institucionalnom okviru, strateškim dokumentima, koordinaciji i saradnji svih subjekata pod rukovodstvom tima koji je formiran nastavljamo aktivnosti u ovom pravcu, naglasila je ona, podsetivši da se na ovaj nadovezao i projekat „Ona hoda sama kroz grad“. I nakon završetka projekta nastavićemo da razmišljamo kako da unapredimo osećaj sigurnosti, poverenja i bezbednosti žena i devojčica u našem gradu, a time i svih nas, poručila je Damnjanović i najavila da će u okviru projektnih aktivnosti usmerenih na prevazilaženje međugeneracijskog jaza u saradnji sa članicom Gradskog veća za komunalne delatnosti, Majom Angelovskom, uskoro na 10 igrališta biti postavljene klupe za dojenje.

Cilj ovog projekta je da malo skrenemo sa teme o kojoj najviše govorimo i koja predstavlja najveću povredu prava žena, nasilja u porodici, naglasila je menadžerka projekta, Tijana Milošević. Sada govorimo o nasilju koje nam se događa kada smo na ulici, radnom mestu, u parku, bilo kom javnom objektu ili površini gde žene često doživljavaju nasilje, najčešće od nepoznatih muškaraca koje i ne žele da upoznaju. Bilo nam je jako važno da se o ovoj temi progovori, pa smo najpre uradili nacionalno istraživanje o tome koliko se žene u Srbiji osećaju bezbedno u javnim prostorima, kazala je menadžerka, dodavši sa su dobijeni rezultati poražavajući budući da je preko 90% žena reklo da se ne oseća bezbedno. Na ovom projektu podržali smo pet gradova da preduzmu određene mere. Svaki od njih je sam osmislio najpogodnije mere kako bi se u njihovom gradu poboljšala bezbednost, a u konkretnom slučaju, istakla je Milošević, imajući u vidu šta je u Kragujevcu urađeno mislim da zaista i hoće.

Viši savetnik u Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, Bogdan Banjac, istakao je koliko je značajno da se ovakvi projekti sprovode širom Srbije, posebno sada kada je pravni okvir za rodnu ravnopravnost kompletiran usvajanjem različitih strategija i Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Sad sve to treba preneti na lokalni nivo, kazao je Banjac, jer je važno sprovoditi projekte na temu sigurnosti i bezbednosti žena i devojčica.