Polaganjem venaca kraj spomenika u Ilićevu, Maršiću i Grošnici obeležena su Tri oktobra, manifestacija kojom Kragujevčani čuvaju sećanje na nevino stradale žitelje ova tri sela, koje je nemačka vojska streljala 19. oktobra 1941 godine. Kao čin osvete, tog dana je ubijeno više od 400 nedužnih civila, sela su spaljena i to je bio samo početak odmazde okupatora, uvod u tragediju koju Kragujevac i čitav svet pamte.

U ime grada, komemorativnom skupu u Ilićevu, prisustvovao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport, dok su komemorativnim skupovima u Maršiću i Grošnici prisustvovali gradonačelnik Nikola Dašić i Danka Andonovski, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Negujemo kulturu sećanja kao Kragujevčani, Šumadinci, Srbi, šaljući poruke mira sa ovakvih mesta koje imaju težinu pogotovo u današnjem vremenu kada imamo strahovita stradanja nedužnog civilnog stanovništva i u ukrajinsko-ruskom ratu i na Bliskom istoku – kazao je gradonačelnik Dašić.

Oktobar je najtužniji mesec za Kragujevac i Kragujevčane kada se sećamo naših sugrađana koji su stradali na ovim mestima, a naša je obaveza da za buduće generacije čuvamo sećanje na njih i svake godine pozivamo na mir i svet opomenemo da se ovako nešto nigde i nikada ne ponovi – poručio je Predrag Stevović, nakon komemorativnog skupa u Ilićevu.

Sveštenstvo Eparhije šumadijske održalo je opela, a pored predstavnika grada, vence su kraj tri spomen obeležja položili predstavnici Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, SUBNOR-a, saveta mesnih zajednica, političkih partija…