U svečanoj sali Prve kragujevačke ginazije održana je komemorativna akademija pod nazivom „Smrt je deo života na zvezdanoj stazi“ poeme koju su izveli učenici škole. Akademiji su prisustvovali gradonačelnik grada Kragujevca, Nikola Dašić sa saradnicima, episkop šumadijski gospodin Jovan, predstavnici školske uprave, Univerziteta u Kragujevcu i delegacija gradova pobratima i prijatelja.

Svake godine u isti dan i isti čas, pod velom istorije, sa tugom ali i prkosom govorimo o oktobru 1941. godine. Danas, i posle 82 godine, želimo da priču o njima podelimo sa celim svetom. Govorimo o svom gradu i stradanju koje nećemo zaboraviti. Živimo i čuvamo sećanje na sve đake i rodoljube našeg grada, naše Šumadije, rekla je direktorka Prve kragujevačke gimnazije, Slavica Marković. U ime tog sećanja odajemo počast žrtvama kraguejvačkog oktobra. Naša misija je da sva bolna sećanja pretočimo u nadu, ljubav i lepotu koje će se iz sumornog oktobra vinuti i naći svoje mesto i ovde i u celom svetu. I zato, i danas govorimo, slikamo stihovima i notama sećajući se oktobra 1941. godine, poručila je Marković.

Program su osmislili i pripremili učenici i profesori Simonida Pavlović, Mirjana Arnaut, Andrijana Ivanović, Suzana Jevtović i Marija Mošić.

Hor škole izveo je kompoziciju „Eno tamo“ koju je napisala učenica Emilija Nakić. Sve pisane aranžmane za hor i orkestar pisale su nastavnice škole Suzana Jevtović i Marija Mošić. Aranžman na tekst i muziku kompozicije „Ne dam“ obogaćen tekstom „Volim, volim“ napisao je bivši učenik Prve kragujevačke gimnazije, Perica Marš.

Kao i svake godine, na literarnom konkursu, nagrađeni su učenici: Anja Zbiljić iz fonda „Angelina i Ljubomir Marković“, Jelena Milovanović iz fonda Dušica Dragojlović“i Milica Nikolić iz Fonda učenika i nastavnika Prve kragujevačke gimnazije.