Projektom termo – tehničke instalacije, Muzej „21.oktobar“ uskoro će rešiti problem grejanja i hlađenja koji ga prati od njegovog osnivanja. Ukupna vrednost projekta koji je pripreman tri godine je 35 miliona dinara, a finansiran je sredstvima grada Kragujevca u iznosu od 20 miliona dinara i Ministarstva kulture u iznosu od 15 miliona.

Sve prethpdne generacije u skladu sa svojim razmišljanjima i mogućnostima pridavale su značaj Muzeju 21.oktobar, što čini i današnja generecija, imajući u vidu njegovu delatnost i razlog osnivanja. U veoma izazovnim vremenima, u periodu epidemije pre dve godine, uzimajući u obzir značaj Muzeja „21. oktobar“ za Kragujevac kao simbola grada, iz gradskog budžeta izdvojeno je 20 miliona dinara za rekonstrukciju krova, odnosno kupola. Finansiranje ovog projekta je još jedan od načina da iskažemo pijetet prema žrtvama i muzeju koji je sa tim ciljem i osnovan, ali i da izrazimo zahvalnost današnjim i prethodnim generacijama na dobrom i pažljivom upravljanju, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. On je dodao da Muzej „21.oktobar“ beleži i porast broja posetilaca, tako da se projektom rešava problem u izložbenom prostoru kada je u zimskom periodu hladno, a u letnjem kada je toplo.

Posle zamena kupola, ovo je za Muzej „21.oktobar“ najbitniji infrastrukturni projekat, imajući u vidu da od njegovog osnivanja sistem grejanja nije funkcionisao, a rešićemo i problem hlađenja, kazala je Marijana Stanković, direktorka Spomen parka „Kragujevački oktobar“. Za nas je to važno iz dva razloga, objasnila je, najpre zbog posetilaca, a zatim i zbog realizacije programskih aktivnosti koje su do sada u zimskom periodu bile gotovo nemoguće.

U okviru pripremnih aktivnosti za uvođenje opreme i izvođenje radova, danas su Muzej „21 oktobar“ obišli predstavnici preduzeća „Elkoms“ iz Beograda, sa kojim je potpisan ugovor. Radovi će podrazumevati ugradnju tri klima komore sa VRV sistemima koji omogućavaju važdušno grejanje, hlađenje i regulaciju vlage.