aktuelno
Danas se slavi Sveti Nikola: Srećna slava domaćini!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Nikolu, čudotvorca koji je u našem narodu izuzetno poštovan i najčešća je porodična slava. Slavi se od najranijih dana primanja hrišćanstva ali je izvesno od 13. veka i reformi koje je uveo Sveti Sava.
Svetom Nikoli je u Srbiji posvećeno više od 1300 crkava. Brojnost porodičnih slava ima korene upravo u brojnosti posvećenih hramova ovom svetitelju. Slavska trpeza je bogata ali je uvek posna jer se Sveti Nikola uvek obeležava u toku Božićnog posta. Pored najvećeg broja porodica Svetog Nikolu slave i esnafi i zanatlije lađari, splavari, ribari i vodeničari.
Sveti Nikola je i zaštitnik putnika isirotinje. Običaj je da se na ovaj dan daruju deca i to orasima, slatkišima, jabukama…
U Vizantiji je bio i običaj da se na ovaj dan amnestirani kažnjenici a u nas se veruje da će onome koji danas prašta naredna godina biti posebno uspešna.
Pročitajte još:
OVO MORA DA ISPOŠTUJE SVAKI DOMAĆIN: Kako se pravilno pali i gasi slavska sveća
Ne propustite:
aktuelno
SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Ako ne možete da odete na groblje, evo šta bi valjalo da uradite!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, sutra 5.oktobra obeležavaju Miholjske zadušnice.
Zadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen. To je dan kada pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće. Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.
Srpska pravoslavna crkva u toku godine obeležava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta i i zimske koje se zovu još i Mitrovske. Na Zadušnice se u crkama služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze grobovi najbližih, gde se upali sveća i čita molitva. Ko ne može najmilijima da ode na grob, sveću zapali u crkvi.
Molitva za pokojne
Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni,i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje,hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora,odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje,gde gledanje lica
Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima,i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš,i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim,i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i uvekove vekova.
Amin.
Sveštenstvo SPC na Zadušnice pominje i reči Svetog Jovana Zlatoustog koji je besedio ovako:
Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.
Ne propustite:
aktuelno
BIĆE ŽUT KAO DUKAT! Dodajte jedan sastojak u kacu sa KISELIM KUPUSOM, a evo kada je najbolje vreme da ga spremite
Ukoliko želite da postignete lepu boju, zadržite prijatan miris i ukus kupusa, obratite pažnju na ove detalje prilikom pripreme.
Ukoliko planirate da i ove godine pripremate omiljenu srpsku zimnicu, kiseli kupus, dobro je da pored ukusa pogodite i pravu boju i teksturu.
Sigurno ste se nekada pitali kako su neke glavice izgledaju žuto, a neke ne. Evo odgovora kako da postignete savršenu boju glavica.
Tajna je u postupku kiseljenja kupusa.
Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i napunite solju šupljinu. Prvi red koji ide u posudu je narendani kupus.
Nakon što naslažete kupus u bure za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu.
Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.
Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.
Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.
Ne propustite:
aktuelno
Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti-ako danas zagrmi godina će biti rodna!
ucentar.rs
Ne propustite:
-
fokus4 седмице ago
ŠTA SE VIŠE ISPLATI – GOTOV AJVAR ILI PAPRIKA? Domaćice u dilemi, evo šta nam kažu prodavci
-
fokus4 седмице ago
Zastarelost komunalnih dugova: Kada se obustavlja prinudna naplata za struju i ostale usluge
-
fokus2 седмице ago
VLASNIK poznatog KRAGUJEVAČKOG lokala dobio PRETNJE SMRĆU. Razjareno lice mu polomilo INVENTAR u lokalu
-
Crna Hronika2 седмице ago
Uhapšen kragujevački biznismen G.V. zbog pretnji smrću
-
fokus3 седмице ago
DAŠIĆEVA METLA počela da ČISTI: Gradonačelnik započeo SMENU rukovodilaca čistkom u JKP Šumadija.
-
Društvo3 седмице ago
KO NE OTPLATI DUG BANCI DESIĆE MU SE OVO: Uvode se rigorozne mere za dužnike – spisak svih promena koje uskoro stupaju na snagu
-
Crna Hronika2 седмице ago
SKANDAL! BAHATI KONTROVERZNI BIZNISMEN PRETIO SMRĆU!
-
fokus3 седмице ago
MENJA SE VAŽNO PRAVILO U SRBIJI: Novčane pozajmice između fizičkih lica od 10.000 € sada će morati