Razmena obrazovno vaspitnih iskustava i ideja i svega što čini obrazovanje u osnovi,  unapređuje kvalitet rada škola i praksi.  Saradnja sa obrazovnim institucijama  iz regiona  je dobar način za to. Grad Kragujevac podržava uspostavljanje saradnje škola kao što je slučaj sa osnovnom školom koja danas obeležava 40 godina postojanja i škole iz Rumunije, kazao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje i  pozvao i druge kragujevačke škole da rade na razvoju međunarodne saradnje i uspostave kontakte  sa školama u regionu.

Od potpisivanja Protokola o saradnji u proteklih godinu dana, prateći  slična interesovanja i sve ono što nam je zajedničko sa školom iz Rumunije, pravili smo strategiju za razvoj buduće saradnje a danas smo na panelu to i predstavili pored obrade aktuelne teme pripreme učenika za završni maturski ispit, kazao je Dalibor Tvrdišić direktor škole koju pohađa nešto više od 500 učenika a koja je sa radom počela 1984. godine. 

Svečanom akademijom održanom u prostorijama škole, koju su za goste iz Rumunije, predstavnike Grada, Školske uprave, Centra za stručno usavršavanje, direktore i nastavnike drugih škola, pripremili nastavnici i učenici, obeleženo je 40 godina postojanja škole u Stanovu.