U današnje vreme veštačka inteligencija je ono što nas okružuje i što je postala naša svakodnevnica. Grad Kragujevac i Kancelarija za mlade u saradnji sa Udružunjem VIBE, Univerzitetom u Kragujevcu, Centrom za razvoj karijere Univerziteta, Kompanijom „Live nejt“ potrudili smo se da predavanja budu zanimljiva i interaktivna, rekao je Stefan Jovanović. Predavanja sadrže teorijski deo i kreativnu radionicu na kojoj su učenici u prilici da vide kako funkcionišu alati i na koji način mogu pravilno da se primene u ličnom i profesionalnom razvoju. Ovim predavanjima hteli smo da im približimo kako funkcioniše veštačka inteligencija, njene dobre i loše strane i mogućnost poboljšanja života u budućnosti. Tribina i radionica je osmišljena da nakon završetka mogu sami da proučavaju AI alate, četbot, da generišu tekst, fotografije, audio i video materijale, objasnio je Stefan Jovanović.

Upotreba veštačke inteligencije u raznim sferama života jedna je od važnijih tema na globalnom nivou i učenicima smo predstavili načine kako će ona uticati na njihovu budućnost. Zbog toga je važno da je savladaju i aktivno koriste jer se na globalnom nivu ona ubrzano razvija, rekao je Lazar Delibašić, iz Udruženja VIBE.

Za današnju radionicu učenicima smo pripremili sekciju kojom će na praktičan i interaktivan način iskoristiti veštačku inteligenciju kako bi napravili fotografiju, iskoristili čet džipi i na taj način im olakša posao, rekao je Nikola Šipić, iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata, podsetivši da su u prethodnih par godina inkorporirani novi programi koji kroz aplikaciju propagiraju veštačku inteligenciju.