Porodica predstavlja osnovnu ćeliju društva i zato su nam potrebne stabilne, jake i zdrave porodice, rekla je dr Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i ljudska i manjinska prava. Po definiciji porodica je zajednica građena poverenjem, prijateljskim odnosima, dobrom komunikacijom, ravnopravnošću, ljubavlju, nežnošću, pažnjom a deca koja rastu u takvim porodicama rastu u zdrave, sposobne, ljude pune samopoštovanja. Upravo je to što kao Grad promovišemo pružanjem podrške deci, učenicima, studentima i starijima od 65 godina a kroz subvencije boravka dece u vrtićima, obezbeđivanje besplatnih udžbenika za prvake, besplatnih karata za javni gradski prevoz, a pažnju i podršku posvećujemo i porodicama u stanju socijalne potrebe. Danas, zajedničkim snagama, idemo ka tome da u našoj zemlji bude više od 1.900.000 porodica imajući u vidu da je prema prema popisu iz 2022. godine i to oko 1.300.000 porodica sa decom. Oko polovine je sa jednim detetom, sa dvoje dece oko 30%, sa troje 7,8% a sa četvoro i više manje od 2%, navela je dr Damnjanović.

Aktivnosti povodom 15. maja Međunarodnog dana porodice počinjemo početkom aprila konkursom za najbolji likovni rad za decu predškolskog uzrasta i za decu osnovnih škola za najbolji literarni rad. Komisija je od 122 likovna rada koji ispunjavaju kriterijume izabrala pet najboljih i od oko 48 literarnih deset najboljih i svaki rad ima svoju poruku, rekla je Gordana Petronijević, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“.

Obeležavanjem današnjeg dana želimo da istaknemo značaj kvalitetno provedenog zajedničkog vremena koje je jako važno za odrastanje dece, zajednički rad i igru. I zbog toga je jedna od naših nagrada zajednički izlet nagrađenih i njihovih porodica.