Grad Kragujevac, kao primer dobre prakse predstavio je platformu „Budi deo plana“ koja se realizuje u okviru projekta „Glas građana u prostornom i urbanističkom planiranju“ u saradnji sa NALED-om i Geografskim fakultetom.

Platforma „Budi deo plana“ omogućava našim građanima da se prijave sa izabranom lokacijom, ulicom i brojem parcele i da svaki put kada Grad Kragujevac bude vršio izmene planskih dokumenata u tom delu grada budu informisani. Na taj način se povećava transparentnost što nam je jedan od osnovnih ciljeva u radu – kaže Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Ružić je istakao da je Kragujevac posebno ponosan na činjenicu da je među prvim gradovima u Srbiji dobio sertifikat grada sa povoljnim poslovnim okruženjem. U prilog tome govore i rezultati u poslednjih osam godina koji se odnose na smanjenje broja nezaposlenih, privlačenje direktnih investicija i brzinu izdavanja dozvola.

Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u istakao je da su članice BFC kluba gradovi i opštine koji primenjuju najbolje prakse i predstavljaju „motore lokalnog ekonomskog razvoja“ u Srbiji.

Danas ćemo razgovarati i o tome šta se dešava sa investicijama u Srbiji, pa ćemo na osnovu statističkih podataka moći da uporedimo kako napreduju gradovi i opštine koji su u BFC klubu u odnosu na ostatak Srbije. Podatak koji mi imamo je da opštine koje su u BFC klubu imaju za oko 20% bolje rezultate i kada je reč o iznosu investicija i brzini izdavanja građevinskih dozvola – kazao je Vasiljević i dodao da će danas biti predstavljene i neke od najnaprednijih aplikacija koje služe za povezivanje građana i lokalnih samouprava, kako bi lokalne samouprave bile još interaktivnije i otvorenije prema građanima.