Prema rečima rektora Univerziteta, Nenada Filipovića,FILUM je iako jedan od najmlađih fakulteta našeg univerziteta po rezultatima već dostigao ostale fakultete. Profesori i studenati ovog fakulteta aktivno učestvuju u kulturnom životu grada i deo su gotovo svake umetničke manifestacije u gradu, Ono što fakultetu nedostaje je zgrada koja bi objedinila pod jednim krovom sve odseke ovog fakulteta koji trenutno nastavu izvode na više lokacija u gradu. Prema rečima Dejana Ružića, zamenika gradonačelnika za ove namene grad je već opredelio parcelu iza Ekonomskog fakulteta.

Platili smo projekat zgrade koji je u reviziji da bi se uskladio sa novim pravilnicima koji su u međuvremenu doneti. Izgradnja zgrade FILIM-a  planirana je u okviru državnog projekta  „Skok u budućnost 2027“.  Kao prelazno rešenje, grad Kragujevac je ustipio FILUM-u zgradu „Ratko Mitrović“ na korišćenje. Nedavno  smo dobili projekat, odnosno grant Europro+ za kompletnu rekonstrukciju objekta Druge tehničke škole kojim je predviđeno  da polovina tog prostora takođe bude data na korišćenje FILUM-u – kazao je Ružić.

Dekan FILUM-a, Zoran Komadina s ponosom ističe da profesori i studenti ovog fakulteta svojim aktivnim učešćem i nastupima oblikuju veliki deo kulturne scene grada Kragujevca.

Iz godine u godinu primetan je pad intersovanja za profile koji školuju nastavnički kadar, a to je tendencija u celoj zemlji, ali postoje i grupe koje su standarno popunjene gde je interesovanje konstantno veće od broja slobodnih mesta, kao što su engleski jezik, likovna umetnost, izvođački odsek.

Povodom obeležavanja godišnjice, otvorena je onlajn izložba studenata i profesora FILUM-a koji će do kraja juna prirediti još četiri likovne postavke.