„Zadovoljstvo mi je da ispred Grada Kragujevca pozdravim sve sadašnje i buduće roditelje i istaknem da je ovaj karavan velika podrška svima vama i celoj zajednici na putu kroz roditeljstvo. Danas činimo sve da bude više brakova, roditelja, da bude više dece i više čvrstih i stabilnih porodica i ovaj projekat upravo doprinosi tome“, istakla je Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava.

Kragujevac je grad koji je primer dobre prakse, kada je reč o podršci porodicama, naročito porodicama sa decom. Iz gradskog budžeta subvencioniše se boravak dece u privatnim vrtićima sa 80% od tržišne cene, svi učenici osnovnih i srednjih škola imaju pravo na besplatan prevoz, izgrađen je ili rekonstruisan veliki broj dečijih igrališta i fiskulturnih sala, nije izostala ni finsijska podrška za vantelesnu oplodnju za parove koji na ovaj način pokušaju da se ostvare kao roditelji.

Sadašnje i buduće mame i tate su imale su priliku da od stručnjaka iz oblasti roditeljstva čuju savete kako da unaprede svoj odnos i reše određene dileme na svom putu kroz roditeljstvo

Učesnici panela su bili stručnjaci iz oblasti roditeljstva, Jelena Marušić, psiholog i osnivač „Kompas vaspitanja“, Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta „Tata ti si lud“ i Jasmina Mihnjak, psiholog i urednik roditeljskog portala „Svet za nas“, koji su svojim savetima osnažili roditelje na njihovom putu kroz roditeljstvo.

Poslednjih par decenija, svedoci smo toga da se značajno menjaju rodne uloge i da je uloga očeva u odgajanju deteta sve veća,

„Mislim da su roditelji u 21. veku izloženi mnogo većim pritiscima nego što je to bilo u 20. veku, da budu dobri i da ne naprave ni jednu grešku. Ideja je pomoći mamama i tatama da bez pritiska i sa što više uživanja prođu kroz period ranog roditeljstva i da otvoreno pričamo o svim izazovima koji stoje na tom putu. Uputstvo za roditeljstvo ne postoji, već postoji samo iskustvo koje se prenosi sa generacije na generaciju i ta iskustva nam se aktiviraju nesvesno kada postanemo roditelji – rekao je Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autora emisije i podkasta „Tata ti si lud“.

Kroz panel diskusiju i interaktivne radionice psiholozi su pružili dragocene uvide i praktične savete svim prisutnim roditeljima, ističući važnost podrške i razumevanja u ovoj avanturi, zvanoj roditeljstvo.