Grad Kragujevac je na konkursu za dodelu bespovratnih sredstva za kupovinu minibusa za prevoz seoskog stanovništva od Ministarstva za brigu o selu, dobio sedam miliona dinara, što je 75 posto od ukupne vrednosti, dok će ostatak u iznosu od 2,5 miliona za kupovinu minibusa obezbediti grad Kragujevac, rekla je Snežana Živanović Katić.

Na teritoriji Kragujevca ima 56 sela a među njima i ona, jako udaljena od grada, čiji problem sa prevozom do sada nismo uspeli da rešimo. To se prvenstveno odnosi na podrudnička sela iz kojih su nam se više puta obraćali roditelji za prevoz dece u njihovu matičnu školu u Stragarima. Prevoz dece iz podrudničkih sela u Stragare jedna je od namena minibusa, a koristiće se i za prevoz seoskog stanovništva, kao i učesnika i izvođača programa brojnih manifestacija koje se organizuju na seoskom području, bilo da je reč o sajmovima, umetničkim ili sportskim programima, objasnila je Živanović Katić.

Ovo su prvi koraci u rešavanju mobilnosti stanovništva u seoskim sredinama, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Pred nama je ozbiljan posao, imajući u vidu da smo najavili i ozbiljnu studiju koja treba da definiše ukupno rešavanje mobilnosti u ruralnim delovima Srbije.  Vrednost ovog programa je 120 miliona dinara a ohrabrujuće je to što su i lokalne samouprave učestvovale sa preko 50 miliona dinara, kazao je ministar Krkobabić.