Talas nevremena koji je juče popodne išao iz pravca Topole, na teritoriji Kragujevca najveću štetu je naneo Gornjim Jarušicama, delove sela  Čumića, Masloševa i Stragara.  Dosta je atarskih puteva uništeno, kanali su puni vode, par kuća je poplavljeno, ali su najveću štetu pretrpele poljoprivredne kulture, rekla je Snežana Živanović Katić, članica Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, prilikom današnjeg obilaska ovih sela. Na mnogim parcelama su totalne štete, a voće je izgubilo prvu klasu. Grad Kragujevac će se potruditi da maksimalno izaće u susret poljoprivrednicima i tokom sutrašnjeg dana će biti formirane komisije koje će da urade procenu oštećenih kultura kako bi sagledali štetu. Svi koji su pretrpeli štetu potrebno je da sekretaru mesne zajednice prijave o kojim kulturama je reč i koja površina. Nakon zbirne procene, komisija će, objasnila je Živanović Katić, izaći na teren za pojedinačne procene. Ona je naglasila da će grad Kragujevac u kontaktu sa Ministarstvom, pokušati da sagleda koje su mogućnosti da se ljudima pomogne. Ovaj deo Šumadije poznat je po velikim proizvođačima voća i žitarica ali mnogi poljoprivrednici nisu osigurali svoje useve iako Ministarstvo poljoprivrede daje 70% subvencije a grad Kragujevac još 30% povraćaj za osiguranje tako da je polisa za poljoprivrednike sa naše teritorije besplatna, podsetila je ona.  

Kada su u pitanju vremenske nepogode ovo je veoma nepovoljan period jer je u junu vreme za žetvu i berbu voća a nažalost naše područje je gradno, kazala je Suzana Nešković,  direktorka Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kragujevac.  U narednom periodu radićemo procenu štete jer su pšenica, ovas, ječam pred žetvom a zbog obilne kiše su u vodi i šteta je totalna. Što se tiče voća, sve što je pristiglo za berbu u potpunosti je oštećeno. Mere Ministarstva poljoprivrede su da svako od naših poljoprivrednih proizvođača ima mogućnosti da svoju proizvodnju osavremeni i osugura a mi smo jedan od retkih regiona gde je osuguranje 70%. Još jedna mera je jako važna za naše voćare, a posebno za ovaj deo Šumadije, koja se odnosi na subvencije za protivgradne mreže. Uz podnošenje zahteva i u toku godine, voćari mogu dobiti subvencije kojima se refundira 50% od uložene investicije a trajaće i budućim generacijama, rekla je Nešković.

Inače, po poslednjim informacijama radarskih centara, na teritoriji Šumadije protivgradna zaštita je juče dejstvovala i ispaljeno je 92 a samo na teritoriji Kragujevca 66 raketa.