U predivnom manastirskom ambijentu obeležavamo dan kada nas je napustio Tanasko Rajić, jedan od najistaknutijih ustaničkih junaka.  Na ovaj način potomci grade spomenik i sećanje kako na Rajića tako i na sve velike ljude koji su nam gradili Šumadiju, rekla je Petrović Jelić i poručila da je grad Kragujevac tu da pomogne potomcima jer je lepo da deca i mi shvatimo kakvom kvalitetnom, snažnom i bogatom zemljom hodamo.

Jedan od direktnih potomaka Tanaska Rajića, Rajić Vojislav rekao je da je njegov deda zapostavljen u našoj istoriji ali da je srećan što se to sada menja. Pokrenuli smo inicijativu i naišli na dobru saradnju sa zajednicom koja je prepoznala Tanaska Rajića kao jednog od tvoraca savremene Srbije, dodao je on podsetivši da su sećanje na njega prošle godine obeležili u okviru manifestacije „Šumadijski dani šljiva“. Prvi put ove godine pomen se obeležava na ovakav način i centralni je događaj Udruženja „Potomci Tanska Rajića“ koje postoji tek dve godine.

Posle službe povodom 209 godina od pogibije Tanaska Rajića na brdu Ljubić kod Čačka, đaci OŠ „Julijana Ćatić“ priredili su prigodan program, a glumac Nikola Šurbenović, u ulozi Tanaska Rajića, izveo monodramu „Vetar i zastave“, po tekstu Dejana Stojiljkovića, u režiji Milana Milosavljevića.