Iz godine u godinu Centar angažuje umetnike sa naših prostora koji na jedinstven način baštine i neguju tradicionalnu pesmu i muziku, kazao je Marko Lazović, direktor CZNTK Abrašević i prve večeri posvećene Dragiši Nedoviću najavio barda srpske frule Boru Dugića i Bobana Prodanovića uz Omladinski narodni orkestar Slavka Mitrovića Caleta. Nastupaće pevači koji svojim pesmama čuvaju zvuk tradicionalne srpske muzike, Aleksandar Tirnanić i Davor Jovanović. Članovi Centra Abrašević, Revijom starih nošnji iz različitih epoha i stilova predstaviće bogatstvo materijalnog i kulturnog stvaralaštva centralne Srbije a Veliki Narodni orkestar nastupaće sa starim melodijama šumadijskog kraja.  Druge večeri na sceni na Trgu vojvode Radomira Putnika, Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima sviraće panonsku muziku i kragujevačkim trgom proneti duh i zvuk vojvođanskih salaša, kazao je Lazović i izrazio zadovoljstvo zbog kvaliteta festivala i odziva umetnika koji prepoznaju njegov značaj.

Najavljujući program Gradske turističke organizacije Kragujevac,  Mirjana Milenković, direktorka GTO je istakla da je koncipiran tako da odiše tradicijom i to u nameri da svim posetiocima i gostima iz drugih gradova predstavimo autentične gastronomske ukuse i pića ali i promovišemo seoski turizam.  Tokom dvodnevnog festivala na svom izlagačkom prostoru Gradska turistička organizacija promovisaće sva kategorizovana seoska domaćinstva sa njihovim ponudama. Svoje proizvode i pića izložiće nekoliko udruženja domaćih pivara. Drugog dana festivala Vinsko rakijski hab će predstaviti destilerije sa šumadijskog područja što će istovremeno biti i najava Festivala šumadijske rakije, kazala je direktorka Milenković.

U petak, 14. juna od 13.00 sati u Kući Đure Jakšić u okviru festivala  CZNTK Abrašević organizuje tribinu na temu ‘’Tradicija u savremenom dobu’’