U saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Grad Kragujevac je tokom prošle godine obezbedio besplatnu tehničko-projektnu dokumentaciju za uređenje zona tri osnovne škole, „Stanislav Sremčević“, „Vuk Stefanović Karadžić“ i „Dragiša Luković Španac“. Projektima je predviđeno postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije u svim ulicama u blizini škola radi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a pre svega dece koja te ulice koriste kao pristupne saobraćajnice do svojih škola, rekao je Ružić. On je najavio da će ove godine deo sredstava dobijenih od Agencije za bezbednost saobraćaja biti iskorišćen za projektno-tehničku dokumentaciju za uređenje zona još četiri škole. Plan je da u narednih nekoliko godina na ovaj način pokrijemo sve zone škola kako bismo povećali bezbednost pre svega naših najmlađih sugrađana, poručio je Ružić.

U cilju povećanja bezbednosti dece, Savet za bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Kragujevca sprovodi niz aktivnosti od kojih je deo usmeren na edukaciju, istakla je Angelovska, podsetivši da poslednje dve godine Grad Kragujevac učestvuje u „Pažljivkovoj smotri“, najvećem edukativnom projektu kroz koji deca uče pravila bezbednog učešća u saobraćaju. Takođe, dodala je ona, bitno je i da se saobraćajno okruženje prilagodi deci, tako da je drugi deo aktivnosti usmeren na unapređenje saobraćajne infrastrukture u zonama škole. Postavljanjem adekvatne saobraćajne signalizacije vozače na vreme obaveštavamo da ulaze u zonu škole i stvaramo uslove za bezbedno kretanje dece. Uređenje zona škola je način da se postigne viši nivo bezbednosti, ali i dokaz odgovornog odnosa lokalne samouprave prema deci kao najugroženijoj kategoriji učesnika u saobraćaju, naglasila je Angelovska.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije navode da je Kragujevac jedna od pet lokalnih samouprava u kojima je sproveden ovaj projekat i ističu da je pohvalno što je pored onih koje je izradila Agencija, Grad Kragujevac uradio projekte saobraćajne signalizacije i za sve ostale zone škola.