Liturgiji i litiji prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić sa saradnicima, predstavnici gradskih institucija, narodni poslanici i građani.

Ovaj dan je važan za naš grad i za Hram Svete Trojice u Kragujevcu ili kako mi to volimo da kažemo Staru Miloševu crkvu zbog toga što je na ovom mestu nastajala srpska država, zbog toga što je na ovom mestu bila mitropolija i to je još značajnije kada uzmemo u obzir činjenicu da je ovogodišnji sabor Srpske pravoslavne crkve uzdigao našu epaehiju u rang mitropolije, i naš vladika uzdignut u čin mitropolita. Na taj način se Kragujevcu opet vraća stari značaj koji je imao i u crkvenom smislu.

Ovaj dan je značajan zato što smo ovde sabrani da zajedno sa našim vladikom i gradonačelnikom učestvujemo u litiji i da na taj način damo svoj doprinos tom krsnom molitvenom hodu gde vladika uznosi molitve za napredak i očuvanje našeg grada – kazao je Miroslav Petrašinović, narodni poslanik iz Kragujevca i istakao da je važno da negujemo tradicionalne vrednosti i da se vraćamo onim temeljima i osnovma na kojima je nastala srpska država i koji su doneli sve ono dobro u istoriji našeg naroda.

Nakon služenja Svete arhijerejske liturgije u porti Stare crkve  uznesena je molitva za ceo grad Kragujevac, a vernici predvođeni episkopom i sveštenstvom Eparhije šumadijske, krenuli su iz porte Stare crkve gradskim ulicama.

Litija se iz Stare Miloševe crkve kretala preko Zastavinog mosta, Lepeničkim bulevarom i ulicama: Višnjićevom, Kralja Petra Prvog, do Trga kod Krsta, gde je kolona nakratko stala kako bi se pročitala zajednička molitva.


Nakon toga, litija se kretala ulicama Save Kovačevića, dr Zorana Đinđića, Nikole Pašića, 27. marta, preko Zastavinog mosta da bi se ponovo vratila u crkvenu portu, gde je održan prigodan kulturno-umetnički program.