Gradu Kragujevcu i partnerima, kroz program EU PRO Plus, koji sprovodi UNOPS u Srbiji, odobrena su dva projekta, vrednosti oko 2,5 miliona evra i to za projekte „Šumadija CONNECT“ i „U čast prošlosti, oblikovanje budućnosti“.

Cilj projekta „Šumadija CONNECT“ čiji je nosilac Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja a partneri Grad Kragujevac, opštine Lapovo, Knić, Aranđelovac, Topola, Rača i Batočina, Srednja stručna škola Kragujevac, FILUM, Ekonomski fakultet u Kragujevcu, Udruženje „Putokaz Kragujevac“, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, je održivi razvoj i bolje pozicioniranje Šumadijskog okruga kroz očuvanje kulturnog nasleđa i podsticanje inovacija. Vrednost projekta je blizu 1.700.000 evra  od čega je učešće Programa EU PRO Plus oko 1.210.000 a partnera blizu 500.000 evra. Realizacija projekta u Kragujevcu podrazumeva revitalizaciju industrijskog nasleđa kroz rekonstrukciju i opremanje bivše II tehničke škole i platoa, u okviru Vojnotehničkog instituta u Kragujevcu, kao i njene integracija u kreativno-obrazovni centar. Takođe, uključuje osnivanje organizacione jedinice za upravljanje kulturnim nasleđem i razvoj plana očuvanja i valorizacije za celu urbanističku oblast. Realizacija inicijative će opremiti centar za radionice o cirkularnoj ekonomiji u umetnosti i kreativnim industrijama, sa ciljem angažovanja više od 1.000 pojedinaca i koristi za zajednicu od preko 265.000 ljudi. Drugi projekat pod nazivom „U čast prošlosti, oblikovanje budućnosti“ podrazumeva izradu prethodne studije izvodljivosti za revitalizaciju Mašinske radionice u okviru Vojnotehničkog instituta i uključuje kampanju podizanja svesti namenjenu širokoj publici, kao i uspostavljanje savetodavnog tela. Vrednost projekta čiji je nosilac grad Kragujevac a partneri Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Univerzitet u Kragujevcu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, Arsenal Fest, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, je blizu 162.000 evra pri čemu je učešće EU PRO Plus oko 128.500 a grada Kragujevca oko 33.500 evra.

Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 miliona evra za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije. Ovi projekti će aktivirati potencijale i resurse 11 teritorija, pomoći u rešavanju zajedničkih problema i promovisati zajednički rad većih gradova i manjih opština, uz aktivno učešće civilnog i poslovnog sektora i lokalnih zajednica.