Svako izdanje Olipmus festivala koji se od 2010. godine održava tokom jula i avgusta, predstavlja zemlju počasnog gosta, a ove godine je to Republika Srbija i grad Kragujevac. Pored promocije turizma i kulture ovog dela Grčke i kontakta sa drugim evropskim kulturama, organizatori imaju za cilj uspostavljanje kulturne diplomatije i interkulturalnog dijaloga.

Predstavnici grada Kragujevca sastali su se sa predsednikom festivala Grigorisom Papahristosom i njegovim saradnikom Rafailom Metenidisom i razgovarali o predstojećoj saradnji, njenom razvijanju i unapređenju.Tokom dva meseca festivala muzike i pozorišta koji povezuje ljude i države u jedinstvenom kulturnom prostoru od 15. jula do 15. avgusta biće izložena postavka iz zbirke Međunarodnog bijenala umetnosti “ARTiJA“ Spomen parka Kragujevački oktobar. Pozorište za decu i mlade 25. jula nastupaće sa predstavom ‘’Kroki i prijatelji’’, a 26. avgusta u antičkom teatru Dionu, ansambl Knjaževsko –srpskog teatra igraće brodvejski mjuzikl ‘’Grk Zorba’’. 

Inače, do sada počasni gosti Olimpus festivala bile su Francuska, Španija, Rusija, Norveška, Austrija, Nemačka, Švajcarska, Maroko, Rumunija, Kipar, Češka, Izrael i Indija, a partneri u realizaciji ugledne ustanove poput Muzeja Luvr, Fondacije Salvador Dali, Instituta Servantes i Ruskog kulturnog centra.

Na otvaranju je tokom četvoročasovnog programa u antičkom teatru u podnožju Olimpa, nastupilo preko petsto izvođača i umetnika severnogrčke regije.