Reportaža
BRAVO! u Kragujevcu rođene prve bebe iz odmrznutih embriona
U najmlađem državnom centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju, u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, iz odmrznutih embriona rođene su prve dve bebe, izveštava rts.rs
Prvi pokušaj krio-embriotransfera na svet je doneo Danicu – neizmernu radost roditeljima i ponos lekarima. Četrdesettrogodišnja Marija ostvarila je svoju najveću želju da u rukama drži najsjajniju „zvezdu“.
„Nisam odustala bez obzira na neuspehe pre toga i na raznorazne padove, što fizičke što psihičke, jer ovo je najveći uspeh i sreća u životu“, kaže Marija Vujičić iz Kragujevca.
Za začeće krio-embriotransfera presudan je broj kvalitetnih embriona.
„I ukoliko vantelesna nije uspela ili ako je lepo završena, pa pacijentkinja želi narednu trudnoću, uzimamo te zaleđene embrione, posebnim postupkom ih odmrzavamo i vraćamo tačno određenog dana i pratimo da li će doći do razvoja trudnoće“, objašnjava dr Marija Šorak, Centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju UKC Kragujevac.
U lečenju steriliteta primenjuju se sve tehnike reproduktivne medicine.
„Pored in vitro klasične oplodnje, takođe se primenjuje i iksi oplodnja. Kao vrhunac svega toga, primenjuje se i zamrzavanje embriona“, navodi Aleksandra Gavrilović, Centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju UKC Kragujevac.
„U ovom trenutku se zakazuju konsultacije i komisije za planiranje vantelesne za jun mesec. Pedeset parova čeka poziv da počne svoj proces stimulacije za vantelesnu, pet do šest parova čekamo za ebriotransfer zamrznutih embriona“, ističe prof. dr Predrag Sazdanović, direktor UKC Kragujevac.
A do sada, za dve godine rada, trideset beba iz vantelesne oplodnje.
ucentar.rs/rts
Ne propustite:
fokus
Vodič kroz post: POSNA MUĆKALICA
POSNA MUĆKALICAZa ovo jelo potrebno je:– 150 gr soje u komadićima– 1 list lovora– 2 čena belog luka– 1 kg crnog luka– 1 kg sitno seckane paprike– 1/2 kg seckanog oljuštenog paradajza– 1/2 l soka od paradajza– 1 kašika ljute tucane paprike– 2 kašike sitno seckanog lista peršuna– ulje– so i biberPRIPREMA:Sitno neseckani crni luk prodinstati na zagrejanom ulju zajedno sa paprikama u zatvorenoj posudi. Kada ispari tečnost dodati paradajz i dinstati dok tečnost ponovo ne ispari.U drugoj posudi kuvati komadiće soje sa lukom i lovorovim listom dok ne omekša. Skuvan u soku ocediti i dodati je povrću, dodati tucanu ljutu papriku i naliti sokom od paradajza, posoliti, pobiberiti i kuvati na umerenoj vatri dok se jelo ne zgusne. Na kraju dodati sitno seckani peršun.Posnu mućkalicu je idealno poslužiti sa kuvanim krompirom.PRIJATNO!
Ne propustite:
fokus
Dejan Živković jedini potkivač konja u Rači i okolnim selima
Dejan Živković iz sela Sepci kod Rače jedini je potkivač konja u tom kraju.
Jedan je od najstarijih zanata, koji je ranije bio jako cenjen i jako tražen, polako izumire.
Žitelji Rače kažu da je Dejan Živković najbolji u ovom specifičnom poslu kojim se bavi decenijama unazad.
Nastavio je porodičnu tradiciju i sa 14 godina je počeo da potkiva plemenite životinje.
Nekada su konji bili života vredni, jer je na njima počivalo celo domaćinstvo, i tada je bilo mnogo više posla, sada se ovim životinjama bave isključivo ljubitelji i tek po neki domaćin.
Iako deluje prosto, ovaj zanat nije nimalo lak, a majstor je bitan isto koliko i veterinar.
Mora da ima čvrstu i stabilnu ruku, da bude miran i dobro raspoložen jer konji su izuzetno senzibilne životinje.
Kao i većina zanata i održivost potkivača vrlo je nezivesna.
Pre je u svakom selu bilo po njih nekoliko, a sada je broj takvih majstora drastično smanjen u čitavoj Srbiji. Dejan kaže da će svoje znanje i iskustvo preneti sinu, ali i bilo kome ko bude imao želju da potkiva konje.
Konj uvek mora da ima zdrava kopita kako bi slobodno galopirao i to zahvaljujući ovakvim potkivačima.
Foto :Rtk
Ne propustite:
fokus
Lepa li si Gružo, Šumadijo, Srbijo… Mala Gospojina u gružanskom kraju
Tri lepotom blagoslovena događaja u rajskoj divoti našeg gružanskog zavičaja. Nesvakidašnji jubilej druge po starosti školske ustanove u Gruži-dva veka škole u Borču. Kroz svoje postojanje, opismenila je mnogo značajnih velikana srpske istorije i iznedrila jednog bogougodnika, oca Jeliseja Popovića.
Slava manastira Kamenac- najveća svetinja Donje Gruže je zahvaljujući divnom sestrinstvu proslavila svoj dan. Verni narod je i danas, kao i u mnogim vekovima koji su prošli, u molitvi i zajedništvu zagrlio sveto Pravoslavlje u zadužbini despota Stefana.
Slava crkve u Grivcu- jedna od najlepših i najveličanstvenijih gružanskih bogomolja. Prođu ljudi pokraj nje, nesvesni značaja ovog hrama u kome je Sveti vladika Nikolaj održao jednu od svojih najlepših beseda. Uskoro slavi vek postojanja, a Gružani će taj događaj ulepšati ljubavlju, radošću i pesmom.
Divna li si, Gružo naša!
Marko S. Marković/Ti si Gružo srce Srbije
foto: prinskrin FB
ucentar.rs
Ne propustite:
-
Društvo2 седмице ago
Evo šta treba da uradite s badnjakom posle Božića
-
fokus2 седмице ago
In memoriam: Živomir Žika Veljović (1959-08.januar 2019)
-
Društvo2 седмице ago
SUTRA JE BADNJI DAN, A 2 STVARI NI SLUČAJNO NE SMETE DA RADITE: Ovo su verovanja i običaji – jedno je posebno VAŽNO ZA ŽENE
-
Društvo2 дана ago
SUTRA SLAVIMO SVETOG JOVANA: Srbi se na JOVANJDAN bratime i kume, a ovo NIKAKO ne treba da jedete i pijete!
-
Društvo2 дана ago
BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Evo zašto se BOGOJAVLJENJE smatra najmoćnijim danom u godini i šta OBAVEZNO treba uraditi
-
aktuelnoпре 1 дан
Srećna slava domaćini! Danas je Sveti Jovan Krstitelj!
-
aktuelno2 седмице ago
ŠTA TREBA URADITI SA NOVČIĆEM IZ ČESNICE: Ovo su običaji koje u naši preci poštovali za sreću i blagostanje čitave porodice!
-
aktuelno2 седмице ago
Srećna slava domaćini! Danas je Sveti Stefan